Baker McKenzie slår nytt rekord 

Advokatbyrån i Stockholm ökade arvodesintäkterna med 20 procent under det senaste räkenskapsåret. 
Anders Fast
Anders Fast. Foto: Pressbild

I år är det 30 år sedan den globala jättebyrån Baker McKenzie etablerade sig i Sverige och jubileumsåret blir ett rekordår för den svenska verksamheten. Under det brutna räkenskapsåret ökade intäkterna med 20 procent, och omsättningen för det brutna räkenskapsåret (mellan 1 juli 2020 och 30 juni 2021) landar på 282 miljoner kronor. 

”Vi har haft ett rekordår i alla mätetal. Vi har aldrig tidigare varit så många jurister, vi har aldrig jobbat så många timmar. Men det är klart att transaktioner har dragit, framförallt kapitalmarknadstransaktioner”, säger Anders Fast, Managing Partner på Baker McKenzie.  

Under året har advokatbyrån varit rådgivare vid flera transaktioner, däribland flera börsnoteringar, exempelvis SPAC-bolaget Apac. Därtill har Baker McKenzie bistått vid en rad kapitalanskaffningar, däribland Embracers som under de senaste 12 månaderna har gjort två stora nyemissioner för att dra in kapital. Den senaste nyemissionen var på hela 7,6 miljarder kronor. 

Ni har haft ett rekordår samtidigt som många har jobbat hemma, hur har det gått ihop? 

”Vi har faktiskt hållit kontoret öppet, givetvis med många restriktioner och många har jobbat hemma. Det är svårare att leda en verksamhet på distans och även om alla kunde ställa om direkt rent praktiskt, så tillkommer andra utmaningar. Vi märker att hårt arbete utan den sociala energin som man får på kontoret tär en del på människor.”

 

”VI SER INGEN BROMS”

De affärsjuridiska byråerna avspeglar näringslivet och är något av en temperaturmätare på vad som händer i näringslivet i övrigt. Två gånger om året går Affärsvärlden igenom hur de olika byråerna står sig. Enligt Affärsvärldens senaste kartläggning så stod det klart att flera andra byråer går mot rekordår och att den höga aktiviteten tycks hålla i sig även under 2021. Affärsvärlden är den enda institution som gör denna omfattande genomgång av advokatbyråerna och precis som många andra större byråer tycks ännu ett rekordår vara i sikte för Baker McKenzie. 

Hur ser pipeline ut? 

”Det är en bra pipeline hela vägen in i 2022 men sedan kan ju allting hända. Det pratas om en överhettad börs och bostadsmarknad. Men vi ser just nu ingen broms. Det är mycket pengar i systemet som letar avkastning. Vi ser en fortsatt hög aktivitet på kapitalmarknaden, de svenska PE-bolagen är mycket aktiva, börsnoteringarna ser ut att fortsätta. I Sverige växer också nya miljö- och teknikbolag fram som drar till sig mycket svenskt och utländskt kapital. Miljö- och hållbarhetssektorn handlar inte bara om grönt stål och batterifabriker. Det händer mycket inom hela transportindustrin, där till exempel stora rederier ställer om.” 

Ni tappade ett gäng inom exempelvis konkurrensrätt till DLA Piper? 

Det ser ju ut som att vi tappade ett team men det var tre personer som fick ett bra erbjudande helt enkelt. Det höga trycket innebär också ökad rörlighet i hela branschen. Alla letar efter de bästa talangerna och det jobbar vi också intensivt med. Men generellt har vi en nettotillväxt och växer mycket. Vi hade tidigare själva rekryterat från exempelvis DLA. 

30 ÅR I SVERIGE

Baker McKenzie var en av de första stora globala advokatbyråerna som etablerades i Sverige genom en utbrytning från dåvarande advokatfirman Landahl & Bauer (och sonen till Sven-Harald Bauer heter Sten Bauer och är fortsatt verksam på Baker McKenzie idag). Etableringen på den svenska marknaden skedde i början av 1991. Det var i samma veva som fastighetskrisen briserade och en tid då affärslivet generellt sett gick lite långsammare än det gör i dag, minns Anders Fast.     

”Vi skickade telex, sedan fax och därefter kom de första e-postlösningarna. Det var en annan värld på den tiden och ett annat tempo, men sedan dess har det hänt jättemycket. Hela arbetssättet har förändrats enormt. Den utvecklingen fortsätter nu med digitalisering och Legal Tech”. 

Det är lite svårt att slå fast vilken som är världens största advokatbyrå. Men hur man än räknar är Baker McKenzie en av dem. Byrån finns i 47 länder och drar in drygt tre miljarder dollar i arvodesintäkter. Den grundades i USA och började bli internationell när man etablerade sig i Venezuela år 1955. Därefter följde Bryssel, Zürich, New York och Sao Paulo. År 1978 hade firman 26 konor i 20 länder. Man var också en av de första utländska affärsjuridiska byråerna som klev in i Östeuropa efter Berlinmurens fall och strax därefter väntade alltså Stockholm. 

”Vi var också den första internationella byrån som gick in i Kina. På senare tid har vi fortsatt våra etableringar i Afrika samt Mellanöstern – Qatar, Bahrain, Saudiarabien och så vidare. Vi har hela tiden följt våra klienter ut i världen men är också opportunistiska och etablerar oss där vi tror att nya affärer kommer att göras”. 

 

 

Ni firar 30 år i Sverige – hur ska ni fira det? 

”Våra planer på ett storslagen firande grusades tyvärr av pandemin. Istället har vi fått hitta nya digitala sätt att uppmärksamma vårt jubileum. Vi har grävt i våra arkiv och hittat tidigare ärenden, klienter och händelser som på olika sätt beskriver hur vi har tagit oss hit idag. ”

Hur ser andelen kvinnor ut i delägarkollektivet? 

”Jämställdhet och mångfald är viktiga frågor som vi jobbar aktivt med, både lokalt och globalt. Vår globala målsättning för 1 juli 2025 är att vårt delägarkollektiv ska utgöras av 40 procent kvinnor. Nu ligger vi på 20 %. På Stockholmskontoret var den senast externrekryterade delägaren en kvinna och vi jobbar löpande med jämställdhet och mångfald vid både rekryteringar och befordringar.” 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Här hittar du fler intervjuer

Annons från Trapets
Annons från Invesco