Förvaltarna som utklassar börsen tror på småbolagen – och Novo Nordisk

Snart kommer småbolag ta revansch och gå bättre än jättarna, tror förvaltarna bakom läkemedelsfonden Rhenman Healthcare. En fjärdedel av fonden består av amerikanska småbolag. Bland de största innehaven syns också jättarna Novo Nordisk och Astra Zeneca: ”Det är vårt största bet mycket på grund av att de växer oerhört snabbt”, säger fondens grundare Henrik Rhenman till Affärsvärlden.
Förvaltarna som utklassar börsen tror på småbolagen – och Novo Nordisk - rhenman fond
Henrik Rhenman är grundare och förvaltningschef på Rhenman Fonder. Foto: Rhenman / Canva

Läkemedelsfonden Rhenman Healthcare har sedan starten 2009 utklassat Stockholmsbörsen och amerikanska Dow Jones. Fonden har avkastat över 800% sedan starten, eller 16% per år i genomsnitt. OMX Stockholm har under samma period stigit med 428%.

De senaste åren har fonden dock hållit jämna steg med börserna.

“Det var väldigt gynnsamt att starta efter krisen när alla var rädda. Läkemedelssektorn gick väldigt dåligt i några år efter krisen, men det berodde också på att sektorn klarat sig lindrigare än många andra”, säger fondens grundare och förvaltningschef Henrik Rhenman till Affärsvärlden.

I spåren av styrräntehöjningarna för drygt två år sedan har läkemedelssektorn släpat efter. Särskilt de mindre läkemedelsbolagen har haft det tufft. Ungefär en fjärdedel av Rhenman Healthcare utgörs av amerikanska småbolag.

Rhenman Healthcare Equity L/S RC1

Förvaltat kapital: 9,2 mdr kr
Avkastning 1 år: +12,5% (20,4%)
3 år
: 22,4% (16,9%)
5
år: 80,4% (82,3%)
Källa: Avanza. Siffrorna inom parentes avser Stockholmsbörsens utveckling under samma period

Tio största innehav

Bolag % av fonden
Novo Nordisk 6,4
Medtronic 4,9
Eli Lilly 4,5
Cigna 4,5
Boston Scientific 4,2
Shockwave Medical 3,9
Tenet Healthcare 3,8
Abbvie 3,7
Elevance Health 3,6
Astra Zeneca 3,4
Källa: Avanza

 

Henrik Rhenman har börjat se tecken på en vändning och är hoppfull inför framtiden.

Då blir det revansch på allvar

“När räntesänkningarna väl börjar kommer det troligen påverka synen på biotech-industrin och mindre bolag i största allmänhet, vilket vi väntas gynnas av. I Sverige har intresset för de mindre bolagen ökat och vi ser samma trend i USA”, säger Henrik Rhenman.

Hugo Schmidt är medförvaltare av fonden Rhenman Healthcare. Foto: Rhenman

Men det är först när amerikanska centralbanken börjar sänka räntan som småbolagens revansch tilltar på allvar, tror han.

“Det behövs nog en eller två sänkningar innan småbolagen återigen överpresterar de stora bolagen. Troligen kan det ske inom nio månader.”

Medförvaltaren Hugo Schmidt flikar in och konstaterar att amerikanska valet då är överstökat, vilket också tenderar gynna sektorn.

“Nära inpå ett val tas visst avstånd från vår sektor. Egentligen bara för att det är osäkert hur branschen kan komma att förändras efteråt. I regel tyngs sektorn därför inför valet.”

Vem som blir vinnare är sällan det viktigaste. Utan det handlar snarare om att marknaden får mer klarhet kring eventuella nya förhållningssätt, enligt Hugo Schmidt.

Inför intervjun deltar Afv i ett internt möte med fondens förvaltare. Huvudfokuset för diskussonen är medförvaltaren Amennai Beyeens observationer och intryck från tre stora läkemedelsmässor som nyligen ägt rum i USA. Mest intressant var ny data som presenterats kring bröstcancer, lungcancer och melanom.

“Data från flera studier var så pass intressanta att det kommer få bäring på vad som blir klinisk praxis, tror vi. Vi har gjort justeringar i portföljen därefter”, sammanfattar Amennai Beyeens och tillägger att flera av fondens innehav har exponering mot dessa områden.

Hugo Schmidt delar också med sig av en hyfsat färsk observation – ICHRA (individual coverage health reimbursement arrangement). ICHRA är en reform som den senaste tiden blivit allt mer populär i USA, men är fortsatt i sin linda. Kort förklarat handlar det om sjukförsäkringslösningar för små och medelstora företag, berättar Schmidt.

Vilken sjukförsäkring en arbetsgivare erbjuder är en väldigt viktig fråga i USA. Lejonparten av bolagen har gruppförsäkringar men de senaste åren har det blivit mer aktuellt med individbaserade sjukförsäkringar. Anställda erbjuds alltså istället en summa pengar för att ordna egen sjukvårdsförsäkring.

“Vi har våra föraningar om vilka bolag som kommer gynnas och missgynnas men ICHRA är fortfarande i ett tidigt stadie. Centene är ett exempel på bolag som satsar på området och som vi gillar”, säger Hugo Schmidt.

Reformen kan, åtminstone på lång sikt, missgynna några av de större försäkringsbolagen som handlar upp stora gruppförsäkringskontrakt åt små till medelstora bolag, tror Henrik Rhenman.

Över 200 sjukdomstillstånd kan förbättras

Det största innehavet i fonden är den danska bjässen Novo Nordisk.

“Det är vårt största bet mycket på grund av att de växer oerhört snabbt, tack vare den ökande efterfrågan på bantnings – och diabetesläkemedlet GLP-1”, säger Henrik Rhenman.

Amennai Beyeen fyller i:

“Det som gör att Novo, och klassen i stort, har särskilt stor marknadspotential är potentialen att kunna förebygga andra sjukdomar. Det diskuteras om upp till 200 olika sjukdomstillstånd som kan förbättras av behandling med GLP-1.”

Ett annat stort innehav i fonden är Astra Zeneca.

Amennai Beyeen är medförvaltare av fonden Rhenman Healthcare. Foto: Rhenman

“Astra har en av de finaste pipelinerna inom industrin. Vi tror både på bolagets flaggskeppsprodukter, men också bredden.”

Bolaget har hittills i år annonserat 20 produktlanseringar fram till 2030.

“För att vara ett så stort bolag är de i en väldigt intressant tillväxtperiod”, säger Amennai Beyeen.

Ökad förvärvsaktivitet i pipelinen

På fem års sikt ser utsikterna särskilt ljusa ut för läkemedelssektorn i stort. Amennai Beyeen lyfter patentutgångar som en av drivkrafterna.

“Försäljningsvärdet av patentutgångarna nästkommande fem år är dubbelt så högt jämfört med de gångna fem åren. Så det är enorma intäkter som de stora bolagen behöver ersätta”, säger Beyeen.

Ett av tillvägagångssätten för storbolagen att ersätta sina utgående patent är genom förvärv av mindre bolag som kompletterar bolagens existerande portfölj, menar han.

“Med största sannolikhet kommer förvärvsaktiviteten således att öka. Det kommer få än mer fart på sektorn.”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Här hittar du fler intervjuer