Misstänkt bulvanhärva kring nyckelpersoner i Mofast

VD och en styrelseledamot i Mofast misstänks vara inblandade i tvivelaktiga fastighetsaffärer, enligt TV4. Vår tidigare varning om tveksamma internaffärer kommer därmed i helt nytt ljus – och vi slopar köprådet omgående.
Mofast

Detta TV4-inslag beskriver hur det hela ska ha gått till. I korthet beskrivs upplägget så här:

  1. Ett fastighetsbolag ska ha köpt en hyresbostadsfastighet för 55 Mkr.
  2. Bolaget har sedan försökt dubblera sina pengar genom att omgående sälja fastigheten vidare till hyresgästerna för 111 Mkr via ombildning till bostadsrättsförening.
  3. Ingen vidare bra affär för de boende alltså – men det sägs man ha löst genom att huvudpersonerna ska ha folkbokfört sig själva och 14 andra personer (varav flera kriminellt belastade) i fastigheten just inför köpstämman. På så sätt har man fått två tredjedelars majoritet – och kunnat rösta igenom affären mot de boendes vilja.

Fastighetsbolaget i fråga är Celon som köpte den aktuella fastigheten från Heba under 2019. Celon är storägare i Mofast. Personerna som misstänks är Celons grundare Eric Fischbein och dess VD Mathias Bjerkelius.

Eric Fischbein sitter i Mofasts styrelse och kommer fortsätta med det. Mathias Bjerkelius som är VD i Mofast lämnar dock sin post på dagen och ersätts av Dan Törnvall som sedan två år tillbaka sitter i styrelsen.

Affärsvärlden riktade nyligen kritik mot bolagets affärer

Den affär vi nyligen riktade kritik mot (se länk bredvid) hamnar därmed i nytt ljus. Mofast har ju köpt fastigheter av bolagets storägare familjen Ivarsson – som sedan många år också samarbetat med just Celon och dess nyckelpersoner. Det ligger nu betydligt närmre till hands att föreställa sig att de här affärerna inte skett till villkor som varit fördelaktiga för Mofast.

Mofast kommer nu enligt sitt pressmeddelande att tillsätta en oberoende utredning som ska ledas av advokat Hans Strandberg på Nordia Law. Vår förhoppning är att samtliga Mofasts fastighetsköp under det senaste året synas rejält i sömmarna. Externa fastighetsvärderingar från en välrenommerad värderingsfirma borde göras för att säkerställa att bolagets minoritetsägare inte sitter på Svarte Petter.

Så vad hände med fastigheten i TV4-reportaget?

Den uppmärksammade ombildningsplanen avstyrdes och förslaget drogs tillbaka i januari 2020. För Celon verkade det inte finnas särskilt mycket mer att hämta och i november sålde bolaget vidare fastigheten till…

– trumvirvel –

…Mofast.

Mer om den misstänkta bulvanhärvan

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Här hittar du alla analyser

Annons från Trapets
Annons från Invesco