Klassiskt trick går hem

SEB-aktien säljs ut till nya bottennoteringar. Ett klassiskt trick av familjen Wallenberg, skriver Affärsvärldens Calle Froste.

Här är läsarnas tolv favoritstorys på affärsvärlden.se:

Plats 1: Ensam kvar på tronen

Med beskedet att SEB-aktien säljs ut till vrakpriset 10 kronor, att jämföra med tisdagens börskurs på 31 kronor, går det att konstatera att familjen Wallenberg gör om ett beprövat trick – att med minsta möjliga kapitalinsats skaffa sig så mycket inflytande som möjligt. Utspädningen för den som inte är med i emissionen blir mer än hälften (11 nya aktier på 5 gamla).

Först en historisk tillbakablick. Våren 2009 går till historien som den vår då bankens aktier satte bottenrekord på börsen. Den aktuella teckningsnivån, tio kronor, nåddes inte ens dagarna innan kronan släpptes att flyta fritt i samband med den förra krisen 1992. Den 17 september 1992 var kursen för S-E-Banken, som banken då hette, nere i 11,50 kronor (ej korrigerat för emissioner/splittar etc).

Ungefär ett år senare gjorde banken sin senaste stora nyemission i vad som då var Sveriges största någonsin. SEB drog in 5,3 miljarder kronor genom att sälja nya aktier för 20 kronor per styck (ej korrigerat).

Då, som nu, sattes teckningskursen långt under den aktuella börskursen. När prospektet publicerades 1993 rusade aktien upp till 80-kronorsnivån.

Tricket med en låg teckningskurs användes tio år senare när Investor och konkurrenten Industrivärden och andra aktörer “räddade” Ericsson med en nyemission om cirka 30 miljarder kronor. Det skedde sommaren 2002. Teckningskursen sattes den gången till 3,80 kronor, att jämföra med kursen före beskedet som låg kring 10 kronor.

Visserligen föll Ericsson-aktien senare samma höst, i september 2002, till och med under 3 kronor men när Ericssons storaktieägare något år senare kunde räkna samman de orealiserade vinsterna borde de har varit lyckliga: Totalt tecknade Investor cirka 440 miljoner aktier för 1,7 miljarder kronor. Dessa aktier var ett och ett halvt år senare värda drygt 4,6 miljarder, vilket var en uppgång med nära 3 miljarder. Industrivärden tecknade aktier för 1,1 miljarder kronor vilket hade vuxit till drygt 3 miljarder kronor.

ABB var nästa bolag att räddas på liknande sätt. Hösten 2003 genomförde Wallenbergbolaget en nyemission på 2,5 miljarder dollar där Investor tecknade sin andel om 10 procent. Kursen sattes till 4 schweizerfranc, ungefär halva börskursen. Sedan planerna annonserades ut i slutet av oktober 2003 steg ABB-aktierna på börserna.

När SEB nu räddas på nytt sker till det kursnivåer som inte skådats på 20 år. Och Wallenbergarna, med stiftelser och Investor i spetsen, får inte bara betalt för att de tar ansvar – de kan som garanter i emissionen teckna sig för en större andel än de redan äger. Investor AB, Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse och SEB-Stiftelsen är bara några av de parter som garanterar emissionen.

Och de köper billigt – det är det som är tricket för att behålla inflytandet under lång tid.

Aktiemarknaden gillar uppenbarligen prissättningen på emissionen. SEB-aktien handlades upp ett par procent i den inledande handeln på onsdagen.

Om några dagar kommer emissionsvillkoren i nästa Wallenbergbolag, Husqvarna. Räkna med en låg emissionskurs också där. Varför inte 10 kronor? Husqvarna-aktien handlas just nu precis som SEB till cirka 30 kronor på börsen.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.