Krönika
Liten risk för vinstvarning
Efter en rapportsäsong som kan summeras som överraskande stark är det dags för festdödaren att lägga sordin på stämningen: Tredje månaden i ett kvartal är traditionell vinstvarningstid. De stora bolagen har näst intill daglig överblick över intäkter och utgifter och vet redan nu vartåt resultatet och försäljningen barkar. Men det är först, i inledningen av kvartalets sista månad, som de av tradition brukar berätta om väsentliga avvikelser mot tidigare prognoser eller marknadens bedömningar.
Så, hur blir årets första vinstvarningssäsong?
Ett par exempel har redan levererats. Brittiska järnvägsoperatören Jarvis berättade i förra veckan att resultatet blir sämre än vad bolaget tidigare ställt i utsikt. Samma besked kom från det nederländska byggföretaget Royal BAM. Tidigare i februari berättade återförsäkringsbolaget Munich Re, störst i världen på återförsäkringar, att 2010 antagligen inte kommer att bli lika lönsamt som 2009. Inför det kinesiska nyårsfirandet passade samtidigt en grupp asiatiska bolag på att presentera förlustrapporter eller siffror som var sämre än väntat.
Hittills är de dåliga exemplen dock fåtaliga och det mesta talar för att börsen har kapacitet att hålla fast vid den uppåtgående trend som inleddes förra veckan. Marknaden tycks inriktad på att den begynnande konjunkturuppgången har kraft nog att övertrumfa oroväckande besked om betalnings(o)förmågan hos länder med allt sämre statsfinanser. Det kanske tyngsta argumentet för den saken var förra veckans besked att centralbanken i USA, Federal Reserve, höjer en av sina viktigare utlåningsräntor och att Wall Streets börser dagen därpå lyckades klättra en aning.
Budskapet från centralbanken i USA är glasklart. Ekonomin i landet återhämtar sig i så pass god takt att en aning högre ränta för banker som behöver låna pengar inte spelar någon roll. Veckans viktigaste makrosiffra, reviderad BNP-utveckling i USA under fjärde kvartalet förra året, kommer på fredag och väntas bekräfta att konjunkturuppgången biter sig fast. Allt mindre än en uppgång i BNP på 5,6 procent kommer att tolkas negativt.
Under förra veckan steg Stockholmsbörsen med 2,7 procent, enligt Affärsvärldens generalindex. Det var den första uppgången under en enskild vecka sedan i januari och den största hittills i år. Förra veckans uppgång bryter därmed en period av nedgångar. Utvecklingen i USA är likartad – där steg kurserna både på Nasdaq- och New York-börsen med ungefär lika mycket i veckan, cirka 3 procent.
Veckans mest positiva överraskning kom från verkstadsgruppen ABB som sällade sig till den skara av företag som redovisar bättre resultat än väntat. Fram till i fredags hade två av tre bolag på börsen i Stockholm gjort samma sak, 41 bolag av dem som SME Direkt bevakar slog prognoserna mot 21 som bommade dem. I USA är motsvarande relation nästan tre av fyra hittills under kvartalet. Av 422 bolag i S&P 500-indexet har 72 procent slagit prognoserna.
I veckan som kommer väntar en serie bokslutsrapporter från en grupp pålitliga vinstmaskiner, en grupp stora teleoperatörer bland dem France Télécom, Deutsche Telekom och Telecom Italia.
Här hemma kommer ett besked idag, onsdag, från trädgårdstuktaren Husqvarna om utvecklingen under fjärde kvartalet. Bolaget är säsongsberoende och höstmånaderna brukar sällan vara källa till glädje. En sak är säker – det är knappast för vågat att tro att försäljningen av snöslungor ökat sedan förra året.
De stora svenska bolagen har i huvudsak lämnat sina bokslutskommunikéer och, som brukligt, lämnas därmed spelplanen fri till de många mindre aktörerna. Dessa har utarbetat en praxis att lämna kvartalsrapporter så sent som möjligt, vilket normalt betyder att siffrorna ska ha summerats senast två månader efter kvartalsskiftena.
På fredag, sista vardag före det viktiga månadsskiftet, passar därför inte mindre än drygt 80 bolag på olika mindre listor som First North, Aktietorget och NGM på att släppa sina “färska” siffror. Bland dessa finns en serie företag som varit i olika former av kriser det senaste året. Bland dessa märks it-bolaget C2Sat, båtskrovsutvecklaren Stormfågeln, fastighetsbolaget Allokton och filmbolaget White Shark.
Det är knappast alltför vågat att gissa att det från åtminstone ett eller ett par av dessa sistaminutenrapportörer kommer besked om nya akuta räddningsoperationer – krisemissioner, snåla uppköpsbud eller kanske nedläggningsbesked. Sådana besked har en tendens att skickas ut efter börsens stängning på fredagseftermiddagar.
Nu i Veckan
Onsdag 24 februari
* Rapporter: Husqvarna, Balder, Proffice, Intellecta.
Torsdag 25 februari
* Rapporter: Lundin Mining, Swedish Match, Aerocrine, Rörvik Timber, Deutsche Telekom, France Télécom, Telecom Italia.
* Statistik: Konjunkturbarometern.
Fredag 26 februari
* Rapporter: Black Earth Farming, Geveko, Opcon, Telefoníca (Spanien).
* Statstik: BNP-utveckling i USA, kvartal fyra (rev). KPI (EMU-länderna).
Måndag 1 mars:
* Statistik: BNP-utveckling, Sverige, kvartal fyra.
nullnullnullnull
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.