Attraktiv risk and reward när Bricknode äntrar Nasdaq First North

Med gedigen erfarenhet inom finanssektorn såg Bricknodes grundare och vd ett hål på marknaden. Nu går bolaget in på börsen med SaaS-lösningen som redan används av tungviktare i branschen.

Stefan Willebrand är entreprenör ut i fingerspetsarna. Med ett stort intresse för finans, IT och datorer var han tidig i sin nisch. Redan 1998 började han analysera börsmarknaden online och skrev artiklar i tidningen Privata Affärer. 2001 reste han till Chicago för att starta en egen fond och där började resan mot fintech. Med sin erfarenhet inom IT och finansbranschen såg han tydligt utvecklingspotentialen och 2010 grundades Bricknode.

– Bricknode är en SaaS-lösning som är till för att hjälpa finanstjänster ut till slutkonsumenten. Jag har genom mina år stött på många banker och institutioner och alltid har problemet varit detsamma. Att man inte kunnat lansera nya saker pga. gamla IT-system. Jag gick själv under många år in och byggde IT-tekniska lösningar åt finansbolag. Till slut tänkte jag att man, i stället för att göra samma sak om och om igen, borde lansera ett operativsystem för finans, som gör processen snabb och enkel. Jag började helt enkelt att bygga Bricknodes operativsystem som i stora drag är en möjliggörare för att få ut finansiella produkter och organisera dem, säger bolagets grundare och vd, Stefan Willebrand.

Bolaget växer stadigt och har i dagsläget 23 kunder med över 70 000 användare runtom i världen.

– Vi har under en lång tid haft en ganska anonym approach. SaaS-branschen har växt fram enormt snabbt under de senaste åren. Det här har medfört att man som slutkund förväntar sig en viss nivå på funktionalitet och användarvänlighet, vilket vi har haft som mål att kunna leverera från start. I finansbranschen sköts mycket fortfarande på gammalt vis. Vill man ha ett IT-system så tar det ca 6–12 månader med konsulter för att lösa det. Beställer man Bricknode så får man det samma dag. En av våra styrkor är att vi kan leverera snabbt. Man kan säga att vi tar SaaS och molnet till en ny bransch, en marknad som växer både genom digitaliseringstrenden för befintliga aktörer samt tillväxten av nya aktörer i finansbranschen. Aktörer som förväntar sig att en lösning som vår finns, säger Stefan Willebrand.

Nu gör bolaget IPO på Nasdaq First North med bland annat Claes Hemberg och Lena Apler på investerarlistan. 

– Eftersom vi jobbar mot börs och finansmarknad känns det som en självklarhet att vi också gjort resan till börsen själva och att vi vet vad det innebär. Vi har alltid varit väldigt produktfokuserade, men satsar nu också på tillväxt vilket 45% omsättningsökning under första halvåret 2021 är ett tecken på. Att investera i Bricknode innebär en attraktiv risk and reward eftersom en del av intäkten är volymbaserad där vi tar del i kundernas tillväxt. På det sätter skalar vi upp ihop med våra kunder, avslutar Stefan Willebrand.

Bricknode har i dagsläget kontor i London, Stockholm och Skövde med huvudkontoret i Skövde. Bolaget har funnits i 11 år och vuxit stadigt sedan start. Läs mer om bolaget här. 

Teckningstid: 22 oktober – 1 november 2021
Teckningskurs: 21,80 kr
Teckningspost: 300 aktier
Försäljningsvolym: ca 30 msek
Teckningsförbindelser: ca 67% av bland annat BackingMinds Invest AB, Lena Apler, Claes Hemberg, Northern CapSek Ventures AB och Polynom Investment AB.
Notering: Nasdaq First North
Första dag för handel: 9 november 2021