Innehåll från annonsör

FinTechbolagets resa genom lagstiftningens snår

FundedByMe är crowdfundingbolaget som crowdfundade sig självt. Vi mötte bolagets VD Daniel Daboczy för att prata om deras resa, samarbetet med Setterwalls Advokatbyrå och hur entreprenörer ska navigera genom lagstiftningens snår.
FinTechbolagets resa genom lagstiftningens snår - Office-1_binary_6913371.jpg

FundedByMe är crowdfundingbolaget som crowdfundade sig självt. Vi mötte bolagets VD Daniel Daboczy för att prata om deras resa, samarbetet med Setterwalls Advokatbyrå och hur entreprenörer ska navigera genom lagstiftningens snår.

Nya lokaler på Kungsgatan, planer på börsnotering och juridisk rådgivning från av en av Sveriges främsta affärsjuridiska advokatbyråer. Något startup-bolag är det knappast längre – idag går det mesta som på räls – men resan dit har varit lång.

Det var en udda duo; Daniel Daboczy, konstvetare från Rumänien och Arno Smit, kodare från Namibia som 2010 konstaterade att någonting saknades på den svenska finansmarknaden. Trots att den flödade med riskvilligt kapital fanns samtidigt tusentals lovande entreprenörsbolag som inte lyckades anskaffa tillräckligt kapital för att omsätta sina affärsidéer. De var själva två av dessa. Underdogperspektivet och den annorlunda bakgrunden gjorde att de fick angripa problemet på ett annat sätt.

–Vi hade ingen aning om vad vi stod inför. Vi hade ingen ekonomibakgrund. Vi hade ingen juristbakgrund. Vi såg att det fanns ett problem, och att det gick att lösa. Vi såg att det behövdes en plattform som kunde möjliggöra kontakt mellan idéer och pengar. Idéerna fanns hos en mängd entreprenörsbolag och pengarna hos vanliga människor och investerare som var villiga att satsa i start-up eller growthbolag.

Efter att ha lyckats nå ut med en framgångsrik crowdfundingkampanj hade de tillräckligt med kapital för att lansera FundedByMe, en global plattform där bolag som söker kapital kan presenteras och få kontakt med investerare. De är nu en ledande aktör inom crowdfunding på den svenska marknaden. Men resan från start-up har inte bara varit i medvind.

–Avseende kapitalanskaffning online så var en av de största utmaningarna fram till nyligen att de flesta sa att det vi gör är olagligt. Att inte veta vad lagstiftning innebär, och att inte heller kunna få tydliga besked från finansinspektionen eller myndigheter innan man sätter igång är ett jätteproblem. Många start-ups lägger ner för att de inte vågar sätta igång att förverkliga sina faktiska visioner. Att bygga finansiella tjänster eller appar är det få som vågar ge sig in på, eftersom man inte lyckas få grepp om regelverket och att det hela känns för osäkert och komplext. Många går istället över till projekt som e-handel, drycker, kalsonger och sådant som är enklare att greppa, säger Daniel Daboczy.

En annan problematik är svårigheten för växande bolag att rekrytera kompetent personal när de har begränsat kapital. En vanlig metod bland växande bolag är därför olika typer av lösningar för delägarskap där medarbetarnas ersättning primärt består i aktier eller optioner i bolaget. Daniel Daboczy beskriver det som avgörande att man får till ett ersättningssystem som skapar incitament och gör det möjligt att rekrytera duktiga personer.

–Det är många inom startupsektorn som gör misstag när de ska få till aktie- och optionssystemen. Och där ligger problematiken i det legala. Det är svårt och varenda kodare kan inte lära sig hur optioner fungerar. Här är det otroligt värdefullt att vi fått till ett samarbete med Setterwalls, som kan det här utan och innan, säger han.   

Det är också lätt att man rycks med och bara fokuserar på själva affärsidén, alltså produkten eller tjänsten. Det är ju det man som entreprenör brinner för och ska syssla med. Men om ingen har koll på de legala bitarna finns ju risken att du plötsligt står där och inser att den där produkten eller tjänsten du lägger all din vakna tid på i praktiken ägs av någon annan. Eller att den kanske inte ens är tillåten. Då är det betydligt smartare att redan från början löpande ta hjälp av en rådgivare, så man kan navigera runt sådana risker, istället för att försöka ordna upp dem i efterhand. Nuförtiden har jag för vana att alltid stämma av med Setterwalls innan jag drar igång större projekt. Ofta tar det inte mer än några minuter att peka ut vilka fallgropar som finns och vad man måste tänka på. Jag tror att det har räddat mig från att gå på några ordentliga minor under åren.

Daniel Daboczy poängterar även vikten av att hitta rätt legal rådgivare:

–De som ska ge råd är ofta väldigt försiktiga. De vill hålla sig till beprövade metoder och undviker vara först med att pröva något nytt. Problemet är att start-ups verkar i en miljö där de måste vara offensiva. Det går inte att invänta att någon konkurrent trampar upp stigen åt oss, för då kan det vara för sent. För oss som bolag var det viktigt att hitta en rådgivare som Setterwalls, som kan förstå marknaden och vilken typ av råd som passar oss.

Vi har träffat alltifrån små enmansbyråer till de stora advokatbyråerna. Det är ju lätt att tro att de stora byråerna ska vara väldigt dyra, men i slutändan kostar det ungefär detsamma. Frågorna varierar ganska mycket och fullservicebyråerna har en fördel i att det alltid finns en specialist för just det området problemet gäller. I vissa situationer kan det även vara en fördel att vara företrädd av ett välrenommerat namn, det förenklar många saker. Vi har hamnat hos Setterwalls efter att shoppat runt lite. Vi hörde gott om dem i branschen och jag kan inte säga annat än att samarbetet har fungerat fantastiskt bra.

För mer information: www.setterwalls.se

Denna artikel är en annons, den är inte skriven av journalisterna på Affärsvärldens redaktion
Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från AMF