Innehåll från annonsör

Informationsöverflöd ett hot mot långsiktigt värdeskapande

De senaste 35 åren har den genomsnittliga tiden för att äga en aktie sjunkit från sju år till sex månader. Kortsiktigheten är en utmaning för bolag med långsiktiga strategier.
Informationsöverflöd ett hot mot långsiktigt värdeskapande - opland_binary_6854937.jpg

Det gäller även för fondförvaltare, där majoriteten bedöms med hänsyn till sitt avkastningsresultat de senaste tre åren – ibland till och med utifrån ännu kortare perioder.

Investerare bör ha siktet inställt långt fram och inte låta sig störas av det dagliga marknadsbruset. De viktigaste som frågorna de bör ställa sig är: Kommer dagens konkurrensförsprång att hålla i sig samt hur ser bolagets långsiktiga tillväxtmöjligheter ut?

Korrekt och viktig information är visserligen avgörande för bolagens värdering, men dagens strida informationsflöde kan alltså också innebära ett hot mot god förvaltning och långsiktigt sparande.

– Mycket tyder på att den enorma mängd information som figurerar överallt gör oss mer kortsiktiga. Mycket saknar nämligen egentlig betydelse för aktievärdena, säger Håvard Opland, portföljförvaltare på ODIN Fonder.

Kvartalshysteri

Den här utvecklingen har blivit en utmaning för företag med som försöker arbeta med långsiktiga strategier, särskilt om styrelsen sätter upp kortsiktiga mål för bolagsledningen och resultatet mäts genom aktiekursen.

– Fokus hamnar då på att maximera resultatet varje kvartal i stället för värdeskapande på lång sikt.

– Om man passar på och investerar under en temporär svacka kan man få en billig aktie.

Samma problematik gäller fondförvaltare där prestation och belöningssystem också ofta utgår från kortsiktigt tänkande.

– Förvånansvärt många mäts på det sista kvartalet och det senaste årets avkastning. Det leder till en marknad med fler sprinters än långdistanslöpare, anser Håvard Opland.

Han menar att risken är att strategin ständigt förändras i jakten på god avkastning under korta mätperioder. Det leder dessutom till ökade kostnader eftersom man gör fler transaktioner.

– Det är lätt att då förlora överblicken över sitt ursprungliga investeringsbeslut, fortsätter han.

Långsiktig investering avspeglar bolagets verkliga utveckling

Författaren Dr Ramo Rao belyser i sin bok Financial Physics det faktum att det grundläggande värdet i ett bolag inte förändras dagligen, vilket stämningar och prissättningen på aktier gör. Han menar alltså att ju längre tidshorisont man har på sina aktieinvesteringar, desto mindre betydelse har spekulativ avkastning. På lång sikt avspeglar avkastningen alltså bolagets resultat och utdelning över tid.

Marknadens kortsiktighet kan emellertid skapa möjligheter. Även välskötta bolag har otur och stöter på motgångar emellanåt och kan få en tillfällig kursnedgång.

– Om man passar på och investerar under en temporär svacka kan man få en billig aktie. Otursperioder varar inte för evigt och bra bolag får vanligtvis medvind igen, avslutar Håvard Opland.

Du kan följa ODIN Fonder både på Twitter och LinkedIn:

Twitter: ODIN Fonder Sverige @odinfonder
LinkedIn: ODIN Fonder Sverige

Denna artikel är en annons, den är inte skriven av journalisterna på Affärsvärldens redaktion
Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.