Innehåll från annonsör

Vad kännetecknar duktiga ledare?

Det går inte att poängtera nog hur viktigt det är med rätt ledarskap i de bolag vi investerar i. Stora visioner och kommunikation är långt ifrån de enda viktiga parametrarna.
Vad kännetecknar duktiga ledare? - Leadership_3_binary_6900768.jpg

På frågan om vad som kännetecknar duktiga ledare skulle nog många svara att det är förmågan att engagera och inspirera medarbetarna. Andra skulle kanske säga att bra management är att ha en robust strategi och att kunna staka ut rätt kurs för verksamheten. Eller att behålla en sund kostnadsbas och investera för framtiden. Men hur är det med saker som karisma och vältalighet? Om man utöver de egenskaper som nämns ovan även är duktig på att presentera bolaget för investerare, då har man väl att göra med en bra ledningsgrupp?

Som investerare är det lätt att dras med av chefer som har stora visioner och konkreta mål. För en investerare handlar det emellertid om den långsiktiga meravkastningen på bolagets aktie. Då är bitarna ovan inte nödvändigtvis så viktiga, utan något mycket tråkigare.

Ledare som investerare

I boken The Outsiders beskriver författaren William Thorndike vad som varit kännetecknande för framgångsrika ledare i amerikansk affärshistoria. Han har tittat på åtta chefer som styrt olika bolag under 20 till 43 års tid och som åstadkommit fantastiska kursutvecklingar för bolagens aktier. Under en 25-årsperiod gav aktierna i dessa bolag i snitt 30 gånger högre avkastning än den amerikanska aktiemarknaden.

Vilken är då den gemensamma nämnaren för dessa ledare?

Svaret är att de är osedvanligt duktiga på att investera kapitalet rätt, dvs. att allokera kapital. Även om ledarna har mycket skiftande bakgrund och erfarenhet, och även olika ledarstil, så beror den makalösa kursutvecklingen på deras förmåga att disponera kapitalkällorna rätt och sätta kapitalet i arbete till hög avkastning. Intressant är att bolagen verkar på helt skilda marknader.

Fenor på att flytta pengar

En företagsledare förfogar över tre kapitalkällor; eget kapital, skuld eller bolagets fria kassaflöde. Kapitalet kan sättas i arbete på fem olika sätt. Det kan användas för att:

• investera i verksamheten

• återgälda ägarna i form av utdelning

• betala av skulder

• köpa andra bolag

• köpa tillbaka egna aktier

Avgörande är vilken kapitalkälla som används samt när och var kapitalet sätts i arbete. Det är detta som bestämmer företagsledarens framgång, om målet är högsta möjliga avkastning för aktieägarna.

Låter resultat tala för sig själva

Något annat som förenar de framgångsrika ledarna i boken, varav Warren Buffett, CEO för Berkshire Hathaway, är ett exempel, är att de varken är särskilt karismatiska eller intresserade av att stå i rampljuset. Ingen hade någon erfarenhet av företagsledning när de gav sig in i branschen. Det här är alltså inte affärsvärldens svar på musikvärldens rockstjärnor. De lägger nästan ingen tid alls på extern kommunikation. Ingen pratar med ”Wall Street”.

Trots detta, eller kanske just tack vare detta, har de kunnat koncentrera sig på att disponera kapitalkällorna rätt och sätta kapitalet i arbete med hög avkastning. Detta har gjort det mycket attraktivt att äga aktier i deras bolag. Det här är ledare som är experter på att allokera kapital i det tysta.

Tillsammans har alltså dessa åtta ledare åstadkommit en genomsnittlig avkastning på mer än 300 gånger index under de senaste 25 åren! De har valt en decentraliserad modell för sina verksamheter där kort sagt allt operativt ansvar delegeras till betrodda medarbetare.

Kapitalallokeringen har däremot endast ledarna sysslat med. Vissa av bolagen de leder köper tillbaka egna aktier i stor mängd vid rätt tidpunkt. Andra säljer stora delar av verksamheten och investerar i helt andra affärsområden – vid helt rätt tidpunkt. De vet när de ska sätta pengar i arbete, var de ska investera och hur det ska finansieras. Med extraordinära resultat. Att kunna identifiera och investera tillsammans med ledare av det här slaget är drömmen för en fondförvaltare. För oss på ODIN är bolagets investeringar och avkastning på kapitalet det viktigaste kriteriet. I det långa loppet är det av större betydelse än stora ord.

Eller för att citera Warren Buffet: ”Det är nästan omöjligt att betala för mycket för en aktie om bolaget har en extraordinär ledning.”

Skriven av förvaltare Oddbjörn Dybvad, förvaltare av ODIN Global och ODIN Emerging Markets.

För mer information | www.odinfonder.se
Odin Fonders nyhetsbrev | Prenumerera här

Du kan följa ODIN Fonder både på Twitter och LinkedIn:

Twitter: ODIN Fonder Sverige @odinfonder
LinkedIn: ODIN Fonder Sverige

FAKTA

Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. För mer information om risk, se fondernas faktablad och informationsbroschyr med fondbestämmelser på hemsidan under odinfonder.se/våra-fonder, skicka efter dem kostnadsfritt via kontakt@odinfonder.se eller ring 08-407 14 00.

Denna artikel är en annons, den är inte skriven av journalisterna på Affärsvärldens redaktion
Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.