Råduppföljning: Gungor och karuseller

Köprådet i H&M och säljrådet i Linc var vältajmade. Detsamma kan inte sägas om köpstämplingen av Intrum vars aktie kollapsat.
Råduppföljning: Gungor och karuseller - råduppföljning med symbol ny
Experience the brilliance of a luxury car's illuminated blind spot warning in the mirror up close. Foto: maniacvector - stock.adobe.com

Intrum -44% (Köp)

Ett av 2023 års sämsta köpråd. Även om analysen pekade på svagheten i balansräkningen så underskattades hur stora problem som överskuldsättningen skulle leda till. Vi tolkade istället den pressade Intrum-aktiekursen som ett uttryck för att börsen var osäker på Intrums inkasserings- och vinstförmåga i lågkonjunktur – vilket vi trodde var obefogat. Slopad utdelning och nu senast stor avyttring av skuldtillgångar har inte imponerat på placerarna.

Sandvik +1% (Köp)

Aktien är i stort oförändrad vilket är något bättre än bittra gruvkonkurrenten Epiroc men lite sämre än index. Lågkonjunktur står nu inför dörren och bolaget lanserade nyligen ett nytt besparingsprogram.

Linc -20% (Sälj)

Investmentbolaget hade gått från substansrabatt (3%) till -premie (50%) sedan Afv köpstämplat aktien hösten 2022. Premien var klart högst bland investmentbolagen och vi menade att mycket framgång redan var inprisad i Linc-aktien. Afv vände till ett säljråd som senare ändrades till neutral efter -20% i aktien våren 2023. I höstas blev vi positiva igen med nytt köpråd. Premien var nere i 3% och Afv såg Linc som “ett hälsosamt alternativ för investerare som vill ha långsiktig exponering mot läkemedelsutveckling och medicinteknik”.

G5 Entertainment -10% (Köp)

Mobilspelsbolaget hade ett tufft år i ryggen på flera sätt. En stor andel personal i Ryssland och Ukraina innebar besvär, något G5 dock hanterade väl. Men bolagets organiska tillväxt hade varit negativ fyra raka kvartal (i snitt -9,3%) och lönsamheten var satt under press. Det senare handlade dock delvis om engångseffekter och Afv såg ljus i tunneln och satte köp. En tes var att G5:s ökade fokus på egna spel borgade för god resultattillväxt.

Ependion -13% (Neutral)

Efter en fantastisk turn-around och kursutveckling hade Ependion ett 2023 präglat av avmattning inom Beijer Electronics-delen av koncernen. Orderingången har varit negativ och i senaste kvartalet föll vinsten drygt 30%.

Öresund -7% (Neutral)

För ett år sedan landade vi i ett neutralt råd för Öresund. Vi pekade ut trött substansvärdesutveckling under en lång period kombinerat med en förhållandevis hög premie som faktorer som talade emot aktien. Substansvärdet står nu i ungefär samma nivå som för ett år sedan. Premien har under perioden gått ned från 15 till 8%.

H&M +19% (Köp)

För ett år sedan verkade läget som allra mörkast i klädkedjan. Under 2022 plågades bolaget av skenande frakt-, råvaru-, energi- och dollarpriser som fick rörelsemarginalen för räkenskapsåret att falla till 2,8%. Vi trodde dock marginalerna förhållandevis snabbt skulle återhämta sig mot 7-9% och köpstämplade därför aktien. Signaler som gav stöd till vår tes kom redan i nästkommande kvartal – då aktien rusade och vi tog hem vinsten.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Här hittar du Afv-verktyget Uppföljning