Uppföljning: Lyckosamma köpråd i Norge och Finland

Köprådet i norska Carasent utvecklades starkt och aktien mer än dubblerades. Det var dessutom rätt att köpa finska Ponsse som steg över 80%. Både Mekonomen och finska Tokmanni steg också klart mer än index.

Tokmanni +40% (Köp)

Affärsvärlden såg köpläge i Finlands största lågpriskedja i kurssvackan för ett år sedan. Bolagets konjunkturtåliga och kapitallätta tillväxt kändes som en trygg hamn när börsen vacklade. Visst var det så. De följande två månaderna rusade aktien med 40%. I slutet av juli tog Afv ned rådet till neutral.

Uponor +119 (Neutral)

I finländska Uponor såg Affärsvärlden ett starkt varumärke i växande marknader för vatten- och energibesparing. Bolaget hade flera kvaliteter, men vi våndades en del för en vikande byggkonjunktur i pandemin. Vi landade i en neutral rekommendation. Bolaget kom dock undan eventuella byggsvackor och aktien har gått urstarkt sedan dess.

Fortnox +54% (Neutral)

Affärsvärlden köpstämplade Fortnox mitt i brinnande coronakris i fjol. Efter att aktien stigit 60% på kort tid slog vi om till en neutralt råd. Tillväxten har fortsatt och Fortnox har även gjort ett par förvärv, bland annat av Offerta. Aktien har fortsatt upp.

Tamturbo, ej noterad (Neutral)

Ett finskt teknikbolag som utvecklat en helt oljefri turbokompressor. För ett år sedan sökte Tamturbo sig till börsen men noteringsprocessen avbröts i elfte timmen när bolagets strategiska partner Sulzer i stället köpte 25% av företaget. Tråkigt att mista ett intressant börsbolag – men kul för Tamturbo och en kvalitetsstämpel för produkterna.

Ponsse +83% (Köp)

Finska Ponsse är en av världens största tillverkare av skogsmaskiner – och den enda som är helt fokuserad på just detta. Ett kvalitativt bolag vars aktie föll skarpt på rädsla för Covid-19-krisen för ett år sedan. Redan under hösten var efterfrågan på maskiner normaliserad och i början av 2021 var orderboken större än för ett år sedan och vinsterna växer. Det blev som vi misstänkte ett bra tillfälle att köpa aktien.

Europris +40% (Neutral)

Europris-aktien hade rusat fram på Oslobörsen när Affärsvärlden synade bolaget för ett år sedan. Den norska lågprishandlarens attraktiva värdering på 9x rörelseresultatet hade på bara några månader expanderat till 13x. Affärsvärlden slopade köprådet för en neutral stämpel. Sedan dess har aktien stigit 40%, i linje med börsen.

Carasent +113% (Köp)

”Ett nytt Fortnox?”, löd rubriken när Affärsvärlden synade norska Carasent för ett år sedan. Bolaget äger svenska mjukvarubolaget Evimeria som säljer journalsystem till sjukvården och växer likt Fortnox starkt organiskt. Bolaget har gynnats av den accelererande digitaliseringen och även gjort två förvärv. Aktien har mer än dubblerats sedan köprådet i fjol.

SAAB +8% (Köp)

Försvarskoncernen får inte till det. Omsättningen var oförändrad under det coronapåverkade 2020 medan rörelsemarginalen sjönk till 3,7% (8,3). Komponentbrist är en bov i dramat. Orderingången steg däremot 56%. Aktien värderas till Ev/Ebit 11x på analytikernas prognoser för 2021.

Nanoform +85% (Teckna ej)

Afv var skeptiska när det finska utvecklingsbolaget skulle noteras. IPO-guiden gav fem varningsflaggor och ersättningarna till ledningen var iögonfallande generösa. Värderingen var därtill hög. Men bolaget har gjort viktiga industriella framsteg med sin teknik för att förminska läkemedelsingredienser. Bland annat inlett samarbeten med läkemedelsbolag som i förlängningen kan leda till stora affärer.

Fleming Properties +4% (Neutral)

Ett ”enfastighetsbolag” som äger två sammanhängande kontorsfastigheter i centrala Helsingfors. När vi skrev om aktien för ett år sedan hade den 6,6% i direktavkastning men vi lockades inte tillräckligt för att sätta köp. Sedan dess har Fleming fallit några kronor i kurs och årets totalavkastning landade på 4%. Börsen i övrigt har stigit närmre 30%.

Mekonomen +49% (Köp)

Med en dåres envishet fortsatte vi hävda att Mekonomen var för billig på kurser under 80 kronor. Sedan dess har marknaden och lönsamheten repat sig och balansräkningen är inte längre något omedelbart hot. Aktien har stigit 160% sedan vårt köpråd för ett år sedan – tyvärr tog vi hem vinsten redan efter 50%.