Uppföljning: Sex av åtta rätt

Denna period förra året var flera noteringar på tapeten och vi fick rätt i vår syn på då noteringsaktuella Scout Gaming, Toadman och Infracom. Vi gav också bra köpråd i Mekonomen, Insplanet och ALM Equity. Besqab och Bergman & Beving är omgångens plumpar. Andra aktier som analyserades var: Aerowash, SCA, Optifreeze, Momentum, Tomra, Wonderful Times, Oscar Properties och Xspray.
Uppföljning: Sex av åtta rätt - 71f04e78-48eb-4f07-985a-d7544b6f7130fitcroph450q80upscaletruew800sed6f0e24abd0288b1f52d83815d027ac2df96b08

Kommentar till alla aktieanalyser från 19 november till 2 december 2017

Mekonomen +10% (Köp)

Under året som passerat har vi vacklat fram och tillbaka när det gäller Mekonomen. Först satte vi köp på aktien som en billig sparaktie med låg nedsida. Bolagets storförvärv i Danmark och Polen ändrade bilden så pass att vi kort därefter intog en neutral inställning till aktien. Nu har Mekonomen kommit ned i pris och vi finns återigen på köpsidan och har aktien i Börsplus portfölj.

Aerowash +369% (Neutral)

Börsplus analyserade Spotlightbolaget i samband med en nyemission och gillade vad vi såg. Den höga risken gjorde att vi stannade innan gränsen till ett köpråd men det är ändå kul att se att tvättrobotbolaget är på rätt väg. Eller? Bolaget gjorde en extra nyemission i somras vilket inte låg i korten och omsättningen är långt från de 25 Mkr som Börsplus skissade på i ett optimistiskt scenario. Å andra sidan har man nyss fått en ny stororder på fem tvättrobotar och det är starkt nog att krävande kunder tror på produkten.

Scout Gaming +99% (Teckna)

Bolaget mission att bli ett slags Kambi för spelnischen Daily Fantasy Sports har gått framåt under året, men kanske inte i den takt vi trott på. Det för ett år sedan prestigefyllda avtalet med Betsson genererar till exempel inte mycket intäkter. Tveksamt om vi skulle ha köp på aktien i dag.

Insplanet +27% (Köp)

Försäkringsförmedlaren har gått riktigt dåligt rent operativt sett. Den låga värderingen räddade inte aktien utan det krävdes ett bud från Zmarta på 13 kr. En oväntad räddning.

Toadman Interactive −7% (Teckna ej)

Paddan blev efter en seg start sedan en vacker prins med en kursuppgång på nära 200 procent i takt med att spelutvecklaren printade pressmeddelanden om nya spelprojekt. Lanseringen av det hajpade ”AAA-spelet” Immortal Unchained blev dock en sanningens minut och aktien har givit tillbaka hela uppgången. Dagens Toadman är dock väsentligt större än vid noteringen. Inte minst tack vare stora orders från kinesiska Leyou Tech där Toadman är underkonsult. För ett år sedan hade Toadman 25 anställda och nu är man nära 100 anställda på global basis. Ökad potential eller ökad risk? Börsplus har kvar säljrådet.

ALM Equity +13% (Köp)

Vi har länge sett Alm Equity som en av de bättre bostadsutvecklarna och har också haft aktien i portföljen. Nyligen sålde vi aktien till förmån för nynoterade Nyfosa, som styrs av fastighetsveteranen Jens Engwall.

Optifreeze +30% (Neutral)

Förhoppningsbolag som är i färd att kommersialisera sin teknik för nedfrysning. Under året har man riktat in sig alltmer på blommor samt kryddor. Tester med möjliga kunder pågår och beskrivs som lovande.

Momentum −20% (Neutral)

Vi valde att slopa köprådet efter en bra utveckling där ledningen rätt kvickt efter avknoppningen från B&B fick stil på marginalen. Aktien har tagit massor stryk under hösten, kanske oförtjänt.

Infracom +98% (Teckna)

Göteborgsbolag inom televäxlar och liknande produkter. Tjänar bra med pengar och har gjort ett par förvärv. Rimligt värderad tyckte vi i en uppdatering för några månader sedan.

SCA −5% (Neutral)

Börsplus satte köp runt 65 kr och tog bort köprådet vid 80 kronor. Aktien har därefter fallit tillbaka till under 70 kronor.

Besqab −7% (Köp)

I den pestsmittade bostadssektorn pekade vi ut Besqab som en möjlig köpkandidat för den riktigt risktålige. Aktien har visserligen gått bättre än många andra bostadsutvecklare i samma storlek. Men bostadsmarknaden är fortfarande iskall så ingen aktie i sektorn har varit särskilt kul att äga, undantaget vår favorit ALM som ligger på plus under mätperioden.

Tomra +90% (Neutral)

Verksamheten har utvecklats något bättre än vi skissade för ett år sedan. Men framför allt har aktien värderats upp bland annat efter det blivit känt att Storbritannien planerar införa ett pantsystem vilket kan öppna en stor marknad för Tomra.

Wonderful Times Group +113% (Neutral)

Vi avstod från något regelrätt köpråd men skrev så här om barnproduktsdistributören WTG för ett år sedan:

”För den som gillar riktigt små mikrobolag kan WTG vara en kul satsning på att den positiva trenden håller i sig. Tids nog lär det i så fall betala sig på ett eller annat sätt.”

Så har det också blivit och aktien har dubblerats under året.

Oscar Properties −44% (Neutral)

Vi slopade ett tidigare (spekulativt) köpråd på bostadsutvecklaren när vi inte såg de signaler vi ville. Gott så eftersom det fanns betydande nedsida kvar.

Xspray +82% (Neutral)

Även i Xspray gjorde vi en vinsthemtagning efter en bra resa från noteringen september 2017. Aktien har sedan dess rusat vidare och värderas nu nära miljarden. Det är mycket pengar när Xspray innan noteringen bara värderades till 140 Mkr.

Bergman & Beving -3% (Köp)

För ett år sedan köpte bolaget tillbaka massor av egna aktier och oron för försvagad byggkonjunktur kändes överdriven. Vinstutvecklingen blev dock lite matt och den uppvärdering vi såg framför oss har uteblivit. Aktien har klarat sig bättre än Ahlsell och Momentum, men långt från bra.

Den intresserade kan hitta alla våra analyser genom att söka i Analysarkivet. </strong>

Så här följer vi upp våra råd

Börsplus följer upp de råd som vi ger efter ett års tid. Vår horisont är generellt längre än så, men i bästa fall upptäcker marknaden den uppsida som vi ser snabbare än så. Inom ett år är det rimligt aktien ska ha rört sig åt rätt håll. Annars är rådet att betrakta som fel. Aktieanalys är en svår sport men om man har mer rätt än fel är oddsen goda att slutresultatet blir bra.

Vi mäter både total avkastning efter publicering av analys, och avkastning relativt börsindex. Ett köpråd anges som ”Rätt” om genomsnittet av absolut och relativ avkastning är positivt. På motsvarande sätt betraktar vi ett säljråd som korrekt om genomsnittet av absolut och relativ avkastning är negativt. Allt annat anges som ”fel”. Vi gör från fall till fall en subjektiv bedömning.

Vi följer även upp avkastningen efter våra neutrala råd men där betraktas inte analysen som varken rätt eller fel.

Vid analyser av förhoppningsbolag så blir slutsatsen ofta inte ett ensidigt köp- eller säljråd utan snarare en diskussion om aktien är ”intressant” eller inte. Här använder vi också ett ”tärningsbetyg” för att signalera både vår syn på aktien och att det handlar om en riktig chansning. I uppföljningssammanhang tvingar vi ändå in dessa råd i strukturen med köpråd, säljråd och neutrala råd där 1–2 tärningsögon är ”sälj”, 3–4 tärningsögon är ”neutral” och 5–6 tärningsögon följs upp som ett köpråd. Vanligtvis markeras förhoppningsbolag med en asterisk i tabellerna.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel finns på www.svd.se. I juli 2019 migrerades denna och ett tusental andra artiklar över från SvD till analystjänsten Börsplus och därefter (april 2020) till Affärsvärlden. I vissa fall har delar av dessa artiklar dessvärre inte följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla tabeller, bilder, formatering eller rutor med tilläggsinfo. Om du vill vara säker på att läsa en artikel med helt fullständig information bör du alltså söka rätt på ursprungsversionen på www.svd.se. Ett enkelt sätt att hitta dit är att via en sökmotor som Google söka på ”SvD Börsplus + [Bolag] och/eller [Rubrik]”.
    Annons från Trapets