Varför hemlighölls gripandet av Ola Rollén?

Det finns en detalj som biter sig fast bland alla nyheter som under måndagen portionerats ut från tingsrätten i Oslo, åklagare och polis samt Hexagons vd Ola Rolléns försvarare: falskspelet mot aktieägare och analytiker. Det skriver Affärsvärldens Calle Froste.

Hexagonchefen Ola Rollén greps i Sverige redan i onsdags i förra veckan, på begäran av norska myndigheter. Det skriver dommerfullmektig Linn C Domaas Kise, domare i målet och tillika protokollförare i häktningsförhandlingen som inleddes klockan 11.45 i lördags förmiddag. Det framgår av handlingarna i Oslo tingrätt.

Var Rollén befann sig de kommande nätterna är fortfarande inte offentliggjort, men en gissning är Kronobergshäktet i Stockholm.

I fredags, två dagar efter att Hexagon-vd:n greps, var Rollén fri igen. I vart fall så frigiven att han fick tillåtelse av norska och/eller svenska myndigheter att på plats presentera bolagets tredje kvartalsrapport. I presentationen , som drog igång klockan 10 på morgonen, nämner Ola Rollén inte med ett ord att han har varit föremål för polis och åklagares intresse i två dagar.

I det inspelade presentationsmaterialet, som ligger kvar på webben tre dagar senare, hälsar Rollén analytikerna välkomna och önskar dem god morgon. Han visar ”slide 34” och säger att ”vi är världsledande” på gps-puckar som kan monteras i bilar så att de kan hittas om de blir stulna. Han avslutar presentationen med ”slide 35” och hälsar alla närvarande välkomna till bolagets kapitalmarknadsdag den 1 december i London.

Enligt nyhetsbyrån Direkt fanns personal från den svenska ekobrottsmyndigheten hela tiden i rummet eller i närheten av Ola Rollén när han genomförde presentationen. Deras uppdrag var att bevaka att Rollén inte sa något om den pågående polisundersökningen. Bolagets informationsansvariga likväl som ordförande Melker Schörling kände till överenskommelsen.

Senare den dagen, eller möjligen på lördag morgon, flyttades Ola Rollén till Oslo och häktningsförhandlingarna. Och i dag, på måndagen offentliggjorde  myndigheterna och Hexagon att högste chefen har suttit i häkte under helgen.

Mycket är osäkert i den här händelseutvecklingen men en sak är glasklar.

När börsen öppnade i dag på måndagen föll Hexagonaktien med närmare 10 procent och bolagets marknadsvärde med som mest 10 miljarder kronor, en utveckling som inte gärna kan vara orsakat av andra skäl att den framgångsrike vd:n placerats i häkte. Information var alltså kurspåverkande och borde ha offentliggjorts redan när Ola Rollén greps på onsdagen.

Till Hexagons försvar kan man säga att hemlighållandet skedde på uppmaning av myndigheterna. Nu har åtgärderna från polis och åklagare i stället medfört att de som köpte aktier i bolaget i slutet av förra veckan blev blåsta.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets