Köper ifrågasatt marknadsledare

PORTFÖLJUPPDATERING Ett av börsens största verkstadsbolag har haft det motigt på börsen på slutet. Avkastningsportföljen ser ett köpläge.

Avkastningsportföljen väljer att investera ungefär halva kassan i bilsäkerhetsföretaget Autoliv.

Efter avknoppningen av Veoneer, verksamt inom aktiv säkerhet, har ”gamla” Autoliv utvecklats mycket svagt på börsen. Värderingen är nu nere på nivåer som framstår som överdrivet pressade för ett välskött verkstadsbolag.

Autoliv är marknadsledare inom passiv bilsäkerhet med nära 40 procents marknadsandel. Bra ordermomentum under 2015-2017 talar för god omsättningstillväxt de närmaste åren givet 18-36 månaders ledtid.

I ett längre perspektiv talar bland annat ett klart lägre säkerhetsvärde per bil på tillväxtmarknader för fortsatta goda tillväxtutsikter.

Balansräkningen är stark med en nettoskuld ungefär i paritet med ebitda-resultatet och värderingen är klart pressad vid ev/ebit på cirka 9 respektive 8 gånger konsensusprognoserna för 2018 och 2019.

De prognoserna bygger på en ebit-marginal på cirka 11 respektive 12 procent, att jämföra med ledningens ambition att nå 13 procent till 2020.

Kortsiktigt ger valuta och råvarupriser viss motvind, men efter kursnedgången är mycket negativt redan inprisat.

Avkastningsportföljen köper 150 aktier i Autoliv till fredagens stängningskurs 741 kronor.

Nedan läget i portföljen per stängning fredag 5 oktober:

avkport_close_5okt.PNG 

 

Missa inga uppdateringar från Affärsvärlden Analys+. Följ oss på Twitter: @AFV_analysplus

Har du frågor eller synpunkter rörande tjänsten? Maila oss på: analysplus@affarsvarlden.se

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets