Adcore-ordförande snuvade Pomperipossa på 200 Mkr

Adcores styrelseordförande Christer Jacobsson vet hur man handskas med Pomperipossa. Att sälja aktier till sitt privatägda bolag i Luxemburg är en av de metoder som han använt för att minska skattebördan som uppkom när han sålde sitt konsultbolag Connecta under förra året. Totalt har han minskat skatten med 200 Mkr. I framtiden slipper han problem; alla hans aktier ligger numera i Holland och Luxemburg.

De svenska skattereglerna har återigen hamnat i blåsväder sedan aktieägare i många IT-företag upptäckt att de har stora vilande skatteskulder. Detta sedan de sålt sina bolag och fått betalt med högvärderade aktier. När kurserna sedan sjunkit har skattebördan inte minskat i samma utsträckning. Astrid Lindgrens gamla Pomperipossaskatt har återigen plockats fram för att beskriva fenomenet när skatten i vissa fall blivit flera hundra procent.

Men det går att minska skatten rejält. Christer Jacobsson, styrelseordförande i Adcore, lyckades förra året minska skattebördan med 200 Mkr. I maj gick hans företag Connecta ihop med Information Highway och bildade internetkonsulten Adcore.

Tekniskt sett köpte Information Highway Connecta med egna aktier och enligt de svenska skattereglerna utlöser den här typen av aktiebyten reavinstbeskattning. Skatten dras först när aktierna väl säljs men värdet på aktiebytet låses fast när den ursprungliga affären görs.

För Connectas delägare innebar det att de fick med sig en vilande reavinst efter affären, något som bland annat skapat problem för flera anställda som ägt mindre andelar i bolaget samt optioner och konvertibler.

”Det intressanta är att man får en skatt fastän man inte har någon vinst. Skatten sätts på ett fiktivt värde”, säger Christer Jacobsson. ”Att jag vidtar operationer för att skaffa fram en reaförlust det är för att det finns den här typen av ganska orimliga villkor.”

Christer Jacobsson sticker inte under stol med att han utnyttjat de fullt lagliga möjligheter som finns för att minska skatten. Han är samtidigt kritisk till de svenska skattereglerna som han tycker slår ojämnt mellan olika typer av aktieägare, det gäller bland annat fåmansbolagsreglerna som kritiserats den senaste tiden.

”Skattesystemet tvingar ibland in en i ett hörn. Adcore-aktiens värde sattes till 91 kronor men den stod i själv verket betydligt lägre när vi väl fick aktierna i handen. Vi har undersökt det men inte kunnat få ett annat värde. Det slår illa, bland annat mot flera av våra anställda som är aktieägare”, säger Christer Jacobsson.

De delar av Adcores personal som kommer från Connecta har informerats om reglerna men företaget har inte kunnat göra något för att lösa eventuella skatteproblem.

Som storägare i Connecta har Christer Jacobsson valt att koppla in egna skattekonsulter för att se över situationen.

Totalt fick han 15,2 miljoner aktier i det nya Adcore i utbyte mot sina Connecta-aktier. När affären genomfördes var aktierna värda 1,38 miljarder kronor.

Hade Christer Jacobsson ägt samtliga aktier som svensk privatperson hade han fått en vilande reavinstskatt på drygt 400 Mkr.

Men Christer Jacobsson har snart ett år efter affären trollat bort hela skattebördan. Genom att äga delar av Connecta-aktierna via ett bolag i Holland och sälja de aktier, som han ägde som svensk privatperson, efter kursraset har han kunnat minska skatten till drygt 200 Mkr.

Förutom den direkta skattevinsten på 200 Mkr kan Christer Jacobsson idag glädja sig åt att ha kvar drygt 300 Mkr efter aktieförsäljningarna förra året då skatten är betald.

Dessutom äger han fortfarande 8,9 miljoner Adcore-aktier via bolag i Holland och Luxemburg. Bolag som vid eventuella framtida aktieförsäljningar inte behöver bry sig om de svenska skattereglerna. Adcore-innehavet är idag värt 215 Mkr.

Christer Jacobsson säger att han flyttade sina sista privatägda aktier till Luxemburg för att samla hela ägandet i Adcore på ett ställe och att det närmast ska ses som en administrativ åtgärd. Att han därmed också helt undkommer svensk reavinstbeskattning vid en eventuell framtida försäljning ser han närmast som en bisak.

”Att man har bolag utanför Sverige diskuteras ibland för att det skulle vara bättre ur skattesynpunkt, men det är snarare sämre. Man kan inte använda pengarna i Sverige hur som helst, det finns restriktioner för det”, säger Christer Jacobsson.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Envar Holding AB
Annons från AMF