Aktier
Affärsvärlden: En köpvärd duo
Såväl Duni som Autoliv får köprekommendationer i senaste numret av Affärsvärlden. Boliden får rekommendationen vänta och Electrolux får en säljrekommendation.
Stabila och försiktigt värderade Duni framstår som ett klart attraktivt alternativ på en allt dyrare börs, skriver Affärsvärlden.
Den nya affärsområdesstrukturen, där tidigare affärsområdet Professional delats upp i tre delar banar väg för bolaget att öka sin tillväxt. Det gör även möjligheterna till förvärv. Enligt tidningen bör bolaget i vår höja utdelningen till 5 kronor per aktie, motsvarande en direktavkastning på 4,3 procent. Men det bör ändå bli kapital över efter utdelningar och investeringar i verksamheten. Vd Thomas Gustafsson har redan gjort två förvärv och han låter sugen på att fortsätta förvärvsresan.
Dunis befintliga verksamhet behöver sett ur detta perspektiv bara leverera en vinsttillväxt på 2–3 procent för att Duni ska nå de 6–7 procent som börsen uppvisat över tid. Det är enligt Affärsvärlden fullt rimligt att räkna med uthållig tvåsiffrig avkastning framöver. Till låg risk på en dyr börs är det klart attraktivt, skriver tidningen. Rekommendationen blir köp med riktkurs 130 kronor.
Vad gäller Autoliv växer framtidsområdet aktiv säkerhet kraftigt och kursfallet i somras på 20 procent utgör ett bra köptillfälle i aktien. Ökad tillverkning i lågkostnadsländer i Europa och lokal produktion i Asien kommer också att ge förbättrad lönsamhet. Även ökat teknikinnehåll och förbättrad säkerhet kommer att driva tillväxt under lång tid framöver. Den japanska konkurrenten Takatas misslyckande ger också Autoliv ökade möjligheter inom krockkuddar.
Aktien handlas till p/e 14 på nästa års prognoser, vilket är attraktivt, givet en genomsnittlig vinsttillväxt kring 15 procent under kommande år. Rekommendationen blir köp och riktkursen justeras upp till 1 100 kronor.
Boliden har sedan förra sommaren sett aktiekursen rusa med cirka 80 procent. Detta medan prisfallet på råvaror världen över har grävt djupa hål i världens gruvbolag.
Analytikerna räknar på vinstnivåer kring 6 miljarder kronor framöver. Affärsvärlden räknar också med fortsatt svag svensk valuta, men med rörelsevinster på i storleksordningen 4,5–5,0 miljarder kronor, och därmed fortsatta marginalförbättringar under kommande år. Det skulle betyda en värdering på p/e 15 respektive 14 för i år och nästa år.
Det är höga nivåer i historiskt perspektiv och den som köper aktien måste ha en stark tro på högre råvarupriser framöver. Affärsvärlden ser dock få tecken på att efterfrågan på zink och koppar ska skjuta i höjden och bedömer att aktien är fullvärderad. Rekommendationen blir vänta.
Electrolux är hårt konkurrensutsatt och har svarat genom att minska kostnaderna under det senaste decenniet. Trots besparingar är marginalen tunn år efter år. Bolaget har ökat närvaron i utvecklingsländer för att öka försäljningen och marknader som Brasilien och Kina har ökat i betydelse, men försäljningen i dessa länder har inte utvecklats som bolaget hoppats. Bolagets vd Keith McLoughlin har därför lanserat en alternativ metod för att öka försäljningen, att köpa marknadsandelar i Nordamerika och Latinamerika genom att överta det amerikanska konglomeratet General Electrics division för hushållsapparater, men de eftergifter som Electrolux måste acceptera för att få till stånd en överenskommelse med de amerikanska konkurrensmyndigheterna kan bli stora och affären kan därför förlora i relevans.
Halvårsrapporten i juli präglades av valutavinster, vilka kan upprepas under innevarande halvår, men knappast därefter. Under andra halvåret bedömer tidningen att bolaget når en rörelsemarginal kring 5 procent, vilket indikerar ett p/e-tal på 22 för i år och 21 för nästa år (GE-rörelsen inte inräknad), vilket är i dyraste laget. Att vd McLoughlin kan vara på väg att sluta samt att insiders sedan nyåret enbart tryckt på säljknappen gör att aktien framstår som övervärderad. Rekommendationen blir sälj och köp tillbaka på 220 kronor.
nullnull
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.