Afv avslöjar: FI granskar elva fonders värderingar av onoterade innehav

Allt fler fonder satsar på alternativa investeringar. Nu kan Afv avslöja att Finansinspektionen granskar hur elva fondförvaltare värderar sina onoterade innehav. "Det är viktigt att förvaltarna har en robust värderingsfunktion på plats för att kunna ha fonderna öppna i så stor utsträckning som möjlig", uppger avdelningschefen Catrin Hådén.
Finansinspektionen
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Våren 2020 kollapsade företagsobligationsmarknaden till följd av dålig likviditet där köpare och säljare inte kunde mötas. Periodvis höll flera fonder stängt för uttag och Riksbanken fick gå in med stödåtgärder på marknaden. Sedan pandemikraschen 2020 har Finansinspektionen (FI) vidtagit flera åtgärder för att stabilisera läget på den illikvida marknaden.

Nu kan Afv avslöja att myndigheten granskar värderingen av mindre likvida tillgångar i elva svenska fonder. Vilka fonder det rör sig om vill myndigheten inte tillkännage, men tillgångarna inkluderar onoterade aktier, företagsobligationer, strukturerade produkter och krediter.

”De elva förvaltarna är utvalda av olika skäl, till exempel för att få med både stora och små förvaltare, för att vi är intresserade av vissa typer av instrument och för att vi i innehavsrapporteringen för ett fåtal förvaltare har noterat vissa skillnader i värderingen av innehav”, skriver Catrin Hådén, biträdande avdelningschef för Uppförandetillsyn på FI, i ett mail till Affärsvärlden.

FI-toppen: ”Det är viktigt”

En del i tillsynsaktiviteten handlar om hur fond- och AIF-förvaltares organisation uppfyller kraven i EU:s regelverk för värdepappersfonder (UCITS), respektive alternativa investeringsfonder (AIFMD). En annan del handlar om att undersöka hur förvaltare säkerställer att deras rutiner och metoder för att värdera mindre likvida tillgångar blir tillförlitlig – i såväl en normal som en stressad marknad.

”Coronapandemin tillsammans med sanktionerna mot Ryssland förstärker FI:s ståndpunkt att det är viktigt att förvaltarna har en robust värderingsfunktion på plats för att kunna ha fonderna öppna i så stor utsträckning som möjligt, även i mer stressade situationer, Hur förvaltarna värderar fonder är därför viktigt att granska för att risker från fondmarknaden inte sprider sig vidare till andra delar av det finansiella systemet eller att fondsparare inte kan komma ur sina fonder när de så önskar”, skriver Hådén.

Resultatet av den fördjupade analysen kommer att rapporteras till Europeiska värdepappers- och marknadsmyndigheten (Esma) för att skapa en bredare samsyn inom området.

”Det möjliggör ett erfarenhetsutbyte mellan myndigheterna och vår förhoppning att vi därmed tar ett viktigt steg i att stärka konsumentskyddet inom hela EU”, skriver Hådén.

Huruvida tillsynen kan få följder för de svenska fonderna är ännu för tidigt att säga, enligt Hådén.

”Vi kommer att kommunicera kring detta när analysen är klar. Om det i ett senare läge blir relevant att öppna undersökningar av enskilda förvaltare är ännu för tidigt att säga.”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets