Aktieindikatorn: Rapportbesvikelser

Halvårsrapporterna var inte så starka som aktiemarknaden hade hoppats.

Bolagens halvårsrapporter har inte motsvarat marknadens förväntningar, åtminstone inte hittills. Det står klart när över 80 börsbolag kommit med sina halvårsredovisningar. Rapporterna från storföretagen har ofta varit sämre än väntat, men även i de fall företagen levererat överraskande starka resultat så har börsen i regel svarat med sänkta aktiekurser. Allra mest har, som bekant, telekomjättarna backat. Ericssons halvårsresultat före skatt på 9.357 mkr, extraordinära poster borträknat, var något sämre än väntat. Affärsvärlden justerar ned vinstprognosen för helåret från 29 till 27 miljarder.

Scanias halvårsresultat var också lägre än väntat och aktiekursen sjönk något. Det oklara läget innan EU i mars stoppade Volvos köp av Scania har orsakat intäktsbortfall för flera verksamheter inom koncernen. Trots detta ökade Scania försäljningen under perioden med 13 procent till 26,3 miljarder. Halvårsresultatet före skatt och borträknat återförda SPP-medel blev 1.744 mkr, en försämring med 22 procent jämfört med samma period i fjol. Affärsvärlden sänker helårsprognosen till 4 miljarder.

Volvos omsättning ökade med fem procent till nära 64 miljarder under det första halvåret i år. Efterfrågan har minskat väsentligt på den nordamerikanska lastbilsmarknaden, men bolaget noterar en positiv utveckling på marknaderna i Asien och Sydamerika. Avtalet mellan Volvo och Renault, som innebär att Volvo köper samtliga aktier i Renaults lastbilsverksamhet Renault VI/ Mack i utbyte mot 15 procent av aktierna i Volvo, är nu under prövning hos konkurrensmyndigheter inom EU och i USA. Resultatet för årets sex första månader, exklusive extraordinära poster, blev en vinst på 3.010 mkr, en försämring med 17 procent jämfört med första halvåret i fjol. Affärsvärlden justerar ned årets vinstprognos till 7,9 miljarder.

Securitas halvårsrapport vittnar om en hög förvärvstakt. Sedan årsskiftet har tre bevakningsföretag köpts i USA för sammanlagt 214 mkr och genom ett mindre förvärv tas de första stegen in på den holländska säkerhetsmarknaden. I torsdags tillkännagavs budet på det amerikanska säkerhetsbolaget Burns för motsvarande 4,1 miljarder. Börsen reagerade positivt på nyheten och aktiekursen steg kraftigt. Securitas halvårsvinst blev 526 mkr, en ökning med 26 procent jämfört med samma halvår i fjol.

Tre av de fyra stora skogsbolagen har redovisat sina halvårsresultat. Skogen tillhör, tillsammans med handels- och IT-bolagen, årets förlorarbranscher och Affärsvärldens skogsindex har fallit hela 29 procent sedan årsskiftet. Assidomäns halvårsrapport var bättre än väntat men åstadkom ändå inga glädjeyttringar på börsen. Koncernen har under rapportperioden haft god efterfrågan på sina massaprodukter och lyckats genomföra ett antal prishöjningar. I maj avtalade Assidomän och Frantschach AG om en försäljning av det svenska bolagets säckverksamhet, pappersbruken Dynäs och Sepap och affärsområdet Barrier Coating för ca 4,6 miljarder. Enligt Assidomän ska merparten av köpeskillingen tillfalla aktieägarna. Halvårsvinsten före skatt blev 1.304 mkr.

Stora Enso levererade ett halvårsresultat som var sämre än väntat och kursen föll. Omsättningen ökade med 14 procent vilket skogsjätten förklarar med både högre produktpriser och ökade leveransvolymer, speciellt för produkterna finpapper och massa. Resultatet för halvårsperioden blev en vinst på 6.411 mkr, vilket är en ökning med 69 procent jämfört med i fjol.

Noteringar & Emissioner

Empire noterades igen, på O-listan den 7 juli, efter att tidigare i år ha hjälpt riskkapitalbolaget Ledstiernan in på börsen. Aktieindikatorn placerar företaget, liksom tidigare, i handelsbranschen. IAR Systems, en avknoppning från Turnit, noterades den 11 juli. Bolaget levererar programvara för programmering av mikroprocessorer i exempelvis mobiltelefoner och fjärrkontroller. I aktieindikatorn återfinns företaget under rubriken Dataprogram. Fastighetsbolaget Diligentia har blivit uppköpt av Skandia Liv och kommer att ha sista dag för handel på Stockholmsbörsen den 15 augusti. Aktieindikatorn byter bransch för Enlight från IT-återförsäljare till Dataprogram.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.