Aktiespararna: SEB tar problemen på allvar

Problemet med penningtvätt och svenska bankers verksamheter i Baltikum verkar vara mer utbrett än många har anat. Det konstaterar Aktiespararnas vd Joacim Olsson med anledning av TT:s granskning av SEB och misstänkt penningtvätt.

– Alla banker med verksamhet i Baltikum befinner sig i riskzonen för att utsättas för den här typen av avslöjanden. Hur man hanterar den information som kommer fram och omfattningen kan naturligtvis variera, säger han till TT.

Sparekonomerna om SEB-granskningen: “Mycket allvarliga uppgifter”Sparekonomerna Frida Bratt, Joakim Bornold och Johanna Kull anser att uppgifterna som frakommer i Uppdrag Granskning är allvarliga, men att SEB skött kommunikationen bättre än vad Swedbank gjort.  

Han jämför de nya uppgifterna med avslöjandet om Swedbank tidigare i år. SEB har dock hittills bemött uppgifterna på ett annat sätt, enligt Joacim Olsson.

– Sättet som den har skött sin kommunikation visar att den tar problemet på allvar och vill vara så öppna som möjligt. Swedbank förnekade att det fanns några problem och informerade vissa ägare och inte marknaden i stort. Det är en avsevärd skillnad.

SEB kopplas till Magnitskij-härvanRunt 130 kunder till SEB under perioden 2005-2017 bör ha tilldelats en varningsflagga som indikerar hög risk för penningtvätt. Det visar den granskning som SVT:s Uppdrag granskning genomför tillsammans med bland andra nyhetsbyrån TT, enligt det nya programmet som släpptes på onsdagsmorgonen. 

Skulle det däremot visa sig att vd:n Johan Torgeby kände till problemen med riskkunder, trots att han förnekade det 2018, skulle kritiken mot banken bli betydligt kraftfullare, tror Joacim Olsson.

– Man får inte ägna sig åt missvisande information. Men hittills hanterar man problematiken på ett sätt som inger förtroende.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här