Alexander Viks superlyx i ödemarken

Den mytomspunna affärsmannen Alexander Vik har plöjt ner åtskilliga miljoner i en luxuös estancia nära Sydamerikas svar på Saint-Tropez. Läs rapporten från Affärsvärldens utsända.

Punta del Este är Sydamerikas Saint-Tropez. De penningstarkas mötesplats under den mörka årstiden i norr. Högsommar i januari. Milslånga stränder, golf, yachting och en garanterad ström av kändisar och wannabees som får sushibarer och skönhetssalonger att hålla öppet 24 timmar om dygnet.

Man kommer till Punta för att se och synas. Prata och pratas om. I år har det obligatoriska samtalsämnet varit Estancia Vik, den nya hotellsatsningen av den svensk/norsk/uruguayska* affärsmannen Alexander Vik.

Sju stjärnor på hotell-himlen skulle Alexander Viks hotell bli förärat, enligt lokalpressen. En geometrisk, kritvit estancia – sydliga Sydamerikas svar på den nordligare haciendan – som vid första anblicken faktiskt ser ut som en dekor ur en Zorro-film. Känslan av filmdekor förstärks genom att hotellet slagits upp i mitten av nowhere. En 8 kilometer lång gropig grusväg leder till hotellet. Vägens skrala skick tycks dock inte oroa ägaren nämnvärt då åtråvärda gäster plockas upp med fyrhjulsdriven limo eller helikopter på Punta del Este International, 4 mil därifrån. Närmsta grannen är popstjärnan Shakira.

På en 1500 hektar stor pampasliknande, karg och trädfri yta, (total avsaknad av skydd för papparazzis) har Alexander Vik och hans amerikanska fru Carrie låtit bygga den 5000 m2 stora byggnaden. Ritad av den uruguayske arkitekten Marcelo Daglio och fylld till bredden med lokal konst. Alla de tolv rummen/suiterna är dekorerade från golv till tak av lika många uruguayska konstnärer. Takmålningar och skulpturer har ersatt skvalmusik och TV skärmar. Lugn och harmoni lär vara hotellets varumärke. Priset för en natt är US$ 750 per person.

José Totah, journalist på den argentinska tidningen La Nacion, undrar förvirrat: ”…vem som kan vara galen nog att han samla ihop konstskatter à la Ali Baba och placera dem mitt ute i uruguayska ödemarken?”

”Och hur mycket kan ett dylikt projekt kosta?” frågar sig samme skribent. 20 miljoner dollar är siffran som cirkulerar.

Alexander Vik vet hur man riktar in strålkastarna. Organiseringen av invigningsfesten som gick av stapeln den 3 januari, satte han i händerna på en av Argentinas mest kontroversiella profiler, den numera fängslade PR-konsulten ”Gaby” Alvarez. Från fängelset i närliggande staden San Carlos, planerade Gaby Alvarez gästlistor, dekoration och meny. Gaby Alvarez avtjänar straff efter att förra året ha varit inblandad i en trafikolycka. Trots sin nuvarande, aningen komplicerade situation, lyckades den fängslade PR-gurun med konststycket att få in invigningsfesten av Estancia Vik i allas agendor.

Och festen blev av kolossala mått. 1000 inbjudna. Gedigna gäster som Jack Guggenheim och mångmiljonären Jorge Pérez, speciellt influgna från Miami, argentinska TV-kändisar, lokala konstnärer och Uruguays kulturminister gav glans åt kvällen. Alexander Vik och hans estancia fanns dagen efter på samtliga uruguayska och argentinska löpsedlar, websidor och bloggar. Om det berodde på hotellägarens färgstarka personlighet, gästernas nobless eller på valet av en fängslad PR-agent som festarrangör, kan endast träfflistan på Google ge svaret på.

Karin Rydholm

Fotnot: Alexander Viks mamma är uruguayska och dotter till en uruguaysk diplomat som under en period på 1950-talet var verksam i Sverige.


En video med interiörbilder från Estancia Vik hittar du på denna sida.

nullnullnullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets