Alibaba i fokus på Wall Street

USA-börsernas fredagsfokus var givetvis den kinesiska e-handelsjätten Alibaba vars kurs exploderade när aktien premiärnoterades.

I övrigt gick det ganska lugnt tillväga på den amerikanska aktiemarknadens inför helgvilan.

Dow Jones Industrial Average var vid stängningen upp 0,1 procent till 17.280. På den bredare marknaden minskade S&P 500 med 0,1 procent till 2.010 medan Nasdaq Composite tappade 0,3 procent till 4.580.

Räntan på den tioåriga obligationen var ned 5 punkter till 2,58 procent samtidigt som också trettioårsräntan sjönk 7 punkter till 3,29 procent.

E-handelsjätten Alibaba introducerades till en kurs på 68 dollar men aktien rusade 38 procent till 93,89 dollar när USA-handeln stängde på fredagen. Omsättningen i aktien var kraftig och överträffade vida Twitters premiärdagsvolym.

Alibaba är inte ett kinesiskt Amazon eller ett Zalando. Alibaba har inga egna lager och säljer inga egna varor utan bolaget fokuserar på att skapa en attraktiv handelsplats för köpare och säljare, kryddad med olika kringtjänster.

De sajter som möter internationella kunder är Alibaba.com och Aliexpress.com men lejonparten av intäkterna, drygt 80 procent, kommer från de tre inhemska e-handelssajterna Taobao, Tmall och Juhuasuan. Tillsammans förmedlade de varor för astronomiska 2.100 miljarder kronor det senaste året. En bedrift som 279 miljoner aktiva köpare och 8,5 miljoner aktiva säljare stod för.

Antalet paketleveranser som det gav upphov till översteg 6 miljarder och det är 1,5 miljarder fler än vad den amerikanska paketjätten UPS totalt levererade under samma tid.

Via annonser på sajterna, transaktions- och medlemsavgifter och intäkter från de delägda bolagen Alipay och China Smart Logistics – som ser till att betalningarna och leveranserna fungerar smidigt och säkert – har försäljningen skjutit i höjden de senaste åren.

Och tjusningen med affärsmodellen är att den går att skala upp utan stor kapitalbindning eller nämnvärt ökad risk. Det innebär ett bra kassaflöde och stordriftsfördelarna har lyft Alibabas rörelsemarginal till nästan 50 procent.

Dresser-Rand, som tillverkar kompressorer och turbiner för olje- och gasindustrin, uppvaktas av både schweiziska Sulzer och tyska Siemens. Båda uppges vara beredda att förvärva det amerikanska bolaget för mer än 6,5 miljarder dollar. Dresser-Rand steg 9,4 procent.

Också Concur Technologies, som kommer att köpas upp av SAP, steg på börsen. Affären värderas till 8,3 miljarder dollar, och Concur var upp 17,6 procent.

Oracles legendariske vd Larry Ellison avgår efter drygt 35 år i bolaget. Oracle-aktien tappade 4,2 procent på beskedet.

Ledande indikatorer i USA var upp 0,2 procent i augusti jämfört med månaden innan. Marknaden hade räknat med en uppgång på 0,4  procent.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Envar Holding AB
Annons från AMF