Laddar

Alla Affärsvärldens analyser vecka 16

Analyser av Gränges, Besqab, SignUp Software, CellaVision, Tobii Dynavox, Rovio, TF Bank, ACQ Bure, Kontraktstillverkare, Pricer, Katalysen, Sensidose, EQL Pharma, Kinnevik, Copperstone, Shortcut Media samt krönika, Afv-portföljen, Investeraren, Börsgolvet, Lock-up-avtal, Råduppföljning och rapportkalender vecka 17.
Alla Affärsvärldens analyser vecka 16 - loggor_v16

Gränges

Varken vinst eller aktiekurs har ökat nämnvärt om man ser fem år tillbaka på utvecklingen för aluminiumbolaget Gränges. Möjligen kan en satsning på produkter för litiumjonbatterier ändra det.

Besqab

Bostadsutvecklaren har satt balansräkningen i spel vid helt fel tidpunkt. Nu får aktieägarna betala priset genom en enorm företrädesemission med massiv utspädning.

SignUp Software

Amerikanska riskkapitalbolaget Insight Partners lägger ett bud på svenska mjukvarubolaget SignUp Software på 104 kronor per aktie. Det motsvarar en premie på 39,4% och värderar hela bolaget till runt 2,4 miljarder kronor. Hur skall man se på budet?

Tobii Dynavox

Dynavox, inom kommunikationshjälpmedel, har växt kraftigt med nya produkter och valutamedvind. Lönsamheten är dock inte vad den borde vara.

CellaVision

Medicinteknikbolaget CellaVision presenterar preliminära siffror för årets första kvartal. Omsättningen fortsätter att falla organiskt. Höga lagernivåer hos bolagets distributionspartners och svagare marknad är två skäl.

Rovio

Japanska spelbolaget Sega presenterade nyligen ett bud på finska mobilspelsbolaget Rovio uppgående till 9,25 euro per aktie. Tidigare i år försökte israeliska Playtika att köpa upp Rovio. Kan det bli budstrid?

TF Bank

Banken växer kraftigt med kreditkort i Tyskland där man senaste kvartalen börjat visa fin skalbarhet. Samtidigt stiger kreditförlusterna i Baltikum medan säljfinansbenet pressas av stigande räntor.

ACQ Bure

Bures SPAC-äventyr ser ut att sluta med förvärvet av IT-säkerhetsbolaget Yubico. Det ser ut som en bra slutstation även om Bure-gänget tog en oväntad genväg för att nå dit.

Kontraktstillverkare

Det är fortsatt händelserikt bland kontraktstillverkarna. Idag presenterar Note sin Q1-rapport. Tidigare i veckan har finska Incap kommit med en prognosnedrevidering för 2023 och Hanza har redovisat preliminära siffror för Q1.

Pricer

Prismärkningsbolaget Pricer uppvisar stark orderingång och omsättningstillväxt i första kvartalet. Det är tydligt att marknadsacceptansen för ESL-lösningar accelererar. Marginalutvecklingen är däremot fortsatt dyster läsning.

Katalysen

Katalysen Ventures hade som mål att få till en exitvinst på 25 Mkr i fjol vilket inte hände. Istället har kassan fått fyllas på genom tre riktade emissioner för att kunna övervintra det tuffa småbolagsklimatet. Hur ser utsikterna för investeringsbolaget ut?

Sensidose

Svenska läkemedelsbolaget EQL Pharma lägger ett konkurrerande bud på börskollegan Sensidose uppgående till 7,60 kronor per aktie. Det är 21,1% högre än norska Navamedics tidigare bud på 6,27 kronor som presenterades i slutet av mars. Kommer budstriden fortsätta?

EQL Pharma

Nischgenerikabolaget EQL Pharma vill köpa förhoppningsbolaget Sensidose vilket skulle öka den finansiella risken. Afv är inte roade och slopar köprådet.

Kinnevik

Efter sex kvartal i rad med fallande substansvärde kom en liten återhämtning i första kvartalet. Att det bokförda värdet på portföljen nu bättre speglar verkligheten är ett bra utgångsläge för att kunna bli mer positiv till aktien.

Copperstone

Copperstone är ett gruvutvecklingsbolag med enligt oss ovanligt bra odds att lyckas etablera en gruva. Tyvärr framstår det som aktiemarknaden redan prisat in en stor del av framgången.

Shortcut Media

2022 var ett motigt år för filmproduktionsbolaget Shortcut Media Group. En rad nyckelpersoner har lämnat och i början av 2023 försattes koncernens största bolag Bond Street i konkurs. Börsvärdet är nu under 10 Mkr.

Krönika

En liten minoritet vinnare tar hem nästan hela potten. Det är slutsatsen när forskare studerar avkastningen från 64 000 aktier över flera decennier. Majoriteten av dessa klår inte ens bankboken och hela värdeskapandet kan netto hänföras till endast 1–2% av börsbolagen. Inte undra på att det finns en utbredd romantik kring “tiodubblare”. Jakten efter dessa leder ofta till extra intresse för nya börsbolag.

Afv-portföljen

Portföljen steg nästan 2% under veckan då ACQ Bure presenterade ett förvärv.

INVESTERAREN

En politiskt sakkunnig läkarson med öga för design, är Årets Teckningsåtagare 2022. “Det är viktigt med bredd för att vara en bra förvaltare”, säger Johan Thorén på Strand Kapitalförvaltning, när Affärsvärlden träffar honom i fjällen.

Börsgolvet

Felstämda ARR, svältande rävar, illaluktande vinstvarningar och björnar som vägrar gå i ide. Det är påskparad i kvarteren runt Stureplan!

Lock-up-avtal

Kommande veckor löper lock-up-avtal ut för ägarna i bland annat Humble Group, TBD30, Promimic, SEB och OX2.

Råduppföljning

New Wave hade ett rekordår 2022 med kraftig tillväxt och stark lönsamhet. Vi prickade det med ett köpråd för New Wave som avkastade 47%. Även köpråden i spelbolaget Kindred och industrihandlaren Alligo var lyckade.

Viktigaste bolagshändelserna vecka 17

Rapportfloden strömmar på starkt och kommande vecka rapporterar nästan 250 bolag. Bland annat Avanza, Axfood, Scandic, ABB, SBB, Handelsbanken, Volvo, Nordea, Swedbank, Holmen och Cloetta. Utdelningar är också att vänta från SBB, Getinge, Synsam, Hemnet och Sandvik. Här listar Affärsvärlden alla bolagshändelser vecka 17.

DU TJÄNAR MER PÅ ANALYS FRÅN AFFÄRSVÄRLDEN

Prenumeranter har full tillgång till:

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.