Alla Affärsvärldens analyser vecka 16

Analyser av Proact, Nvidia, HMS Networks, Nederman, Atrium Ljungberg, Infracom, Kontraktstillverkarna, Plejd, Equinor, Polestar, Readly samt Börsgolvet, Afv-portföljen, Investeraren, Råduppföljning, Lock-up-avtal och rapportkalender vecka 17.
Alla Affärsvärldens analyser vecka 16 - loggor_v16

Proact

IT-bolaget Proact klarade det besvärliga året 2023 oväntat bra. Även om aktien stigit en hel del som följd av det så är den inte alls dyr.

Nvidia

Grafikkortsbolaget har gett mer än fem gånger pengarna sedan lanseringen av ChatGPT på allvar blåste liv i AI-haussen. Även om det kan verka vansinnigt att aktien rusat mer än 70% bara i år är det tydligt att utvecklingen inte bara drivs av galen spekulation, utan också backas upp av enorma vinster.

HMS Networks

Omsättningen för HMS föll 20% organiskt i första kvartalet. I början av april konsolideras det stora förvärvet av amerikanska Red Lion. HMS meddelar samtidigt att de startar ett omstruktureringsprogram.

Nederman

Luftreningsbolaget ser ut att ha ett mediokert år framför sig och får inte mycket kärlek på börsen. Under ytan tar Nederman steg för att stärka konkurrenskraften över tid. Afv ser en möjlighet att köpa in sig i ett bra bolag till en rimlig värdering.

Atrium Ljungberg

I säsongens första fastighetsrapport menar Atrium Ljungberg att avkastningskraven håller på att stabiliseras, tillgången till likviditet förbättras och att köpare och säljare återigen börjar mötas. Däremot verkar kontorshyresmarknaden trögare.

Infracom

Infracom är en fullserviceleverantör av IT-tjänster som för ett år sedan gjorde ett förvärv som dubblade verksamheten. Trots att mycket går rätt väg för bolaget väntar en tid av pressade vinster.

Kontraktstillverkarna

Efter flera starka år bromsade den organiska tillväxten in för kontraktstillverkarna under 2023. Afv har kartlagt hur blankade aktierna är samt hur förväntningarna ser ut inför Q1-rapporterna.

Plejd

Omsättningen i första kvartalet steg 30% organiskt för Plejd. Under året väntar lanseringar av nya produktkategorier. Investeringstakten är fortsatt hög och belastar kassaflödet.

Equinor

Norska Equinor är ett av de stora oljebolagen globalt. Bolaget är omtalat som den kanske skickligaste offshore-operatören i världen. Stora investeringar i förnyelsebart får oss dock att tro att de andra norska oljebolagen kommer att skapa mer aktieägarvärde framåt.

Polestar

Ägare till Volvo Cars behöver nu ta ställning till om man vill ha aktier i Polestar eller inte.

Readly

Readly som tillhandahåller en digital prenumerationstjänst för magasin och tidskrifter har under det senaste året tagit tydliga kliv mot lönsamhet. Bonnier är huvudägare med knappt 80% av aktierna sedan två uppköpsförsök vintern 2022/2023.

Börsgolvet

Påskfirandet är över och investerarkollektivet gör sig redo för den stundande rapportfloden. Räntenervositet blandas med utspädda erbjudanden och lågtryck i småspararfavoriten.

Afv-portföljen

Rapportsäsongen har börjat med fina siffror från tongivande bolag som Ericsson, ABB, Volvo, Tele2 och Nordea. Det har ändå inte rått på ett lite svalare börsklimat.

Investeraren

Från biltestare till bolån och begravningsbyråer. Miljardären Staffan Persson är en av Sveriges största, och kanske bredaste, privata investerare. För Afv berättar han om disciplin, filterlöshet, höjdrädsla och konsultsjuka. Och den ständiga jakten på nya entreprenörer: ”Min fälla är att jag vill absorbera en del av deras drömmar”.

Råduppföljning

Köprådet i Rugvista blev riktigt bra med 34% avkastning. Bland omgångens neutrala råd stack Transferator (+169%) och Polygiene (+58%) ut.

Lock-up-avtal

Kommande veckor löper lock-up-avtal ut för ägarna i Sats, Ambea, Mycronic och RevolutionRace.

Viktigaste bolagshändelserna vecka 17

Kommande vecka rapporterar bland annat Saab, Telia, Handelsbanken, SEB, Swedbank, AstraZeneca, Sandvik, SSAB, Evolution och SBB. Utdelning är att vänta från SSAB och Getinge. Här listar Affärsvärlden alla bolagshändelser vecka 17.

DU TJÄNAR MER PÅ ANALYS FRÅN AFFÄRSVÄRLDEN

Prenumeranter har full tillgång till:

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.