Alla Affärsvärldens analyser vecka 3

Analyser av: Castellum, SBB, Holmen, Abera Bioscience, Ellwee, Telia, Mag Interactive, Fortnox, DistIT, Note och Enea samt Afv-portföljen, Buy&Hold-portföljen, Råduppföljning och nytt poddavsnitt.

Castellum 

Samtidigt som ledningen i Castellum slåss om att få köpa norska Entra håller storägaren Rutger Arnhult som blivande ordförande på att koppla ett allt hårdare grepp om bolaget.

SBB

Även om den finansiella hävstången är hög och investerarkollektivet tycks se med väl naiva ögon på goodwill som en del av substansvärdet finns saker att gilla i SBB.

Holmen

Afv satte köp på Holmen i somras. Sedan dess är aktien upp 33%. Det är oerhört mycket för ett bolag vars värde till 75-80% motsvaras av skogsmark. Kanske ska vi ha premiumpris på ”gröna” aktier som också är stabila och ger inflationssäker avkastning?

Abera Bioscience

Solnabolaget Abera Bioscience har utvecklat en ny teknik för att ta fram bättre vaccin. Första produkten riktas mot en av världens största vaccinmarknader och kan i bästa fall vara redo för en affär inom något år. Nu söker sig bolaget mot Spotlight och en notering. Sista teckningsdag: 210202

Ellwee

Elfordonsbolaget Ellwee noterades nyligen på First North. Aktien steg cirka 20% i debuten.

Telia

Telia går ut med en omvänd vinstvarning efter exceptionellt bra kassaflöde under fjärde kvartalet. Utdelningen blir 2 kr per aktie. Är det bra eller dåligt?

Mag Interactive

Mobilspelsbolaget steg 20% på en rapport som visade kraftigt förbättrad monetisering av användarbasen. Utvecklingen går i rätt riktning men flera frågetecken återstår samtidigt som aktiemarknaden tagit ut mycket i förskott.

Fortnox

Mjukvarubolaget Fortnox anordnade nyligen en kapitalmarknadsdag. Budskapet är tydligt. Bolaget vill dubblera såväl kundbasen som den genomsnittliga intäkten per kund fram till 2025. Dessutom ser Fortnox möjligheter att expandera via förvärv.

DistIT

IT-distributören DistIT presenterade nyligen preliminära siffror för fjärde kvartalet och avslutade året bättre än väntat. De effektiviseringsåtgärder bolaget arbetat med senaste åren börjar nu materialiseras.

Note

Kontraktstillverkaren vann nyligen en betydelsefull affär med en kund inom medicinteknikområdet. Kan Note fortsätta växa i linje med sitt tillväxtmål är aktien inte dyr.

Enea

Analyser är delvis färskvara. När det hänt mycket med börskursen och/eller i verksamheten så kan det ofta vara läge att se över ursprungsrådet. Här är ett bolag där vi idag byter fot.

Afv-portföljen

Bankerna var pigga vilket drog upp portföljen. Vi köper ett nytt innehav i IT-sektorn.

Buy&Hold-portföljen

Portföljen hade ett kanonår i fjol med en uppgång på 38%. Nu är det dags att fylla på med 2021 års första inköp. Det blir en hel del välfärdsbolag.

Råduppföljning

Omgångens köpråd utvecklades svagt. Bättre gick det för säljråden där samtliga aktier sjönk. Bland omgångens övriga råd slopade vi våra lyckosamma köpråd i Storytel och MedCap för tidigt.

Nytt poddavsnitt

Podden Affärsvärlden Analys är tillbaka efter helguppehåll med Björn Rydell, Daniel Svensson och Peter Benson.I studion avhandlas Fortnoxutmanaren 24SevenOfficeSBB och Smart Eye – eyetrackingbolaget som tagit en stor del av marknaden för förarövervakning. Välfärdsbolagen Humana samt Atvexa granskas också. Dessutom blir det genomgång av IPO-guiden och Ellwee samt Abera Bioscience.

DU TJÄNAR MER PÅ ANALYS FRÅN AFFÄRSVÄRLDEN

Prenumeranter har full tillgång till: