Alla Affärsvärldens analyser vecka 51

Analyser av KnowIT, TietoEvry, Sleep Cycle, Slottsviken, Arjo, Humana samt Branschsvep Mjukvarubolag och Bostadsutvecklare, genomgång preferensaktier, Utdelningsportföljen 2023, Utdelningsportföljen 2022, Afv-portföljen, Buy&Hold-portföljen, Börsgolvet, Råduppföljning, Lock-up och rapportkalender vecka 52.
Alla Affärsvärldens analyser vecka 51 - loggor_v51

KnowIT

IT-konsulten Knowit har rasat 40% på börsen under det senaste året. Är rädslan för en stundande lågkonjunktur överdriven?

TietoEvry

IT-jätten Tietoevry har haft ett utmanande år med löneinflation och en inte obetydlig verksamhet i Ukraina. Men en ny strategi och avknoppningsidéer kan få fart på aktien.

Sleep Cycle

SleepCycles grundare och huvudägare lägger ett bud på 42,50 kronor per aktie. Premien är bra sett till den senaste tidens kursnivåer, och storfinansen ställer sig positiva till budet. Vi hoppas att de sover på saken.

Slottsviken

Det lilla fastighetsbolaget Slottsviken är verksamt i segmentet mellan de större fastighetsbolagens och privatinvesterarnas. Segmentet lockar med höga avkastningskrav men bjuder å andra sidan sannolikt på högre vakansrisk.

Arjo

Den organiska tillväxten har saktat in för medicinteknikbolaget Arjo under 2022. Kortsiktigt finns en hel del utmaningar med en svagare marknad i USA och kostnadsinflation som pressat marginalerna. Aktien är ned 65% senaste året. Är aktien köpvärd?

Humana

Fortsatt personalbrist och snål uppräkning av assistansersättningen gör att Humana kommer att få streta på i motvind framöver. Att aktiens värdering är låg är naturligt, men är den tillräckligt låg för att uppbåda entusiasm?

Branschsvep Mjukvarubolag

Mjukvarubolagen har hög andel återkommande intäkter och affärsmodellerna är ofta skalbara. Affärssystembolaget Fortnox är en riktig tillväxtmaskin och ett av börsens snabbast växande bolag. Vi på Affärsvärlden har kartlagt tillväxt- och marginalutveckling, andel fondägande samt listar våra favoriter i sektorn.

Branschsvep Bostadsutvecklare

Nyligen kom Boverket med en ny prognos som pekar på risk för halverat antal byggstartade bostäder under 2023. Det lär bli blodigt för börsens bostadsutvecklare men på riktigt lång sikt går det ändå att se uppsida.

Genomgång preferensaktier

Nyligen kom Boverket med en ny prognos som pekar på risk för halverat antal byggstartade bostäder under 2023. Det lär bli blodigt för börsens bostadsutvecklare men på riktigt lång sikt går det ändå att se uppsida.

Utdelningsportföljen 2023

2022 års utdelningsportfölj stod emot börsraset. Kommer 2023 års upplaga klara sig lika bra? Här är årets utdelningsaktier.

Utdelningsportföljen 2022 – så gick det

Svaga balansräkningar är aldrig bra men kanske extra illa just nu. Portföljen har inte så mycket av den varan som tur är.

Afv-portföljen

Vi tar hem vinsten i en av 2022 års bästa investeringar.

Buy&Hold-portföljen

Tio inköp görs i årets sista påfyllning av B&H-portföljen. Bland annat tar vi in tre helt nya fastighetsinnehav.

Börsgolvet

Midvinterbörsen är hård, Energy Save gnistra och glimma SBB-sekten söker vård, Djupt in i räntehöjningarnas dimma.

Råduppföljning

Bland omgångens neutrala råd stack Mips och Tessin ut med stora kursfall. Tessins aktie är ned 89% sedan vår analys. Majoriteten av omgångens köpråd gick däremot betydligt bättre än index. Bäst gick det för norska kontraktstillverkaren Kitron som uppvisat en stark operativ utveckling. Aktien steg 40%.

Lock-up-avtal

Kommande veckor löper lock-up-avtal ut för ägarna i bland annat eEducation Albert, Renewable Ventures, Sdiptech, Katalysen, Checkin och Acast.

VIKTIGASTE BOLAGSHÄNDELSERNA VECKA 52

Det blir en lugn vecka mellan julafton och nyår men investerare kan vänta utdelning från bland annat Castellum, Nyfosa, SBB och Kallebäck Property. Här listar Affärsvärlden alla bolagshändelser vecka 52.

DU TJÄNAR MER PÅ ANALYS FRÅN AFFÄRSVÄRLDEN

Prenumeranter har full tillgång till:

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets