Allt färre tror på stigande bostadspriser

SEB:s Boprisindikator fortsatte ned i oktober och ligger nu på 4, att jämföra med 15 i augusti.
Allt färre tror på stigande bostadspriser - Boprisindikatorn bostad
Américo Fernández, privatkonom på SEB. Foto: Anders Wiklund / Caisa Rasmussen / TT

Det är stora skillnader runt om i landet. Mest positiva är hushållen i Stockholm.

Spannet i indikatorn i regionerna är minus 9 till plus 11. Hushållens förväntningar på styrräntans nivå om ett år ökar från föregående månad och ligger nu på 4,39%, vilket är en uppgång med 0,4 procentenheter. Andelen hushåll som planerar att binda sina rörliga bolåneräntor ökar från 7 till 10%.

Totalt 34% av hushållen tror på stigande priser det kommande året, ned med en enhet mot föregående månad. Andelen som tror på fallande priser ökar en enhet till 30%. Andelen som tror på oförändrade priser ökar med 1 enhet till 25%.

RESERVERAD SYN PÅ MARKNADEN

”Ytterligare en räntehöjning från Riksbanken, en fortsatt svag köpkraft och nu ökad turbulens på börsen talar samlat för hushållens något mer reserverade syn på bostadsmarknaden. I andra vågskålen ligger en stabil arbetsmarknad som sannolikt håller tillbaka nedgången något. Dragkampen ser inte ut att upphöra i närtid vilket innebär att bostadsmarknaden kommer prövas ytterligare under hösten”, säger SEB:s privatekonom Américo Fernández.

”Hushållen tror inte räntetoppen är nådd och ställer nu in sig på kärvare tider vilket ändå får ses som ett betryggande besked inför en oviss vinter. Skulle de få rätt i sin prognos innebär det att räntekostnaderna för en genomsnittlig bolåntagare kan stiga med 1 000 kronor mer i månaden. I kombination med senaste tidens stigande långräntor bör utgångspunkten för de flesta vara att det tuffa ränteläget kommer hålla i sig längre än väntat”, fortsätter han.

Boprisindikatorn sjunker i majoriteten av regionerna. Mest positiva är hushållen i Stockholm, där stiger indikatorn med 3 enheter från plus 8 till plus 11. I Norrland minskar indikatorn med 17 enheter från plus 15 till minus 2.

Boprisindikatorn har genomförts av Demoskop varje månad sedan mars 2003 på uppdrag av SEB.

BOPRISINDIKATORN

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.