Allt färre vill bli chefer
Enligt undersökningen vill en tredjedel av dagens chefer inte ha kvar sin roll om tre till fem år.
Tveksamheten är något större bland kvinnor än bland män. 33 procent kvinnor jämfört med 30 procent män uppger att de gärna skulle vilja ändra på sin arbetssituation. Siffrorna är alarmerade. När 40-talisterna inom kort kliver av, finns inga efterträdare. Dagens unga vill inte bli chefer.
“Det ställs ofta så höga krav på en chef att det inte står i proportion till de förutsättningar som en chef får. Dagens chefer ska vara superhjältar. De ska vara tillgängliga jämt, de ska leda gruppen, hålla i utvecklingssamtal, förebygga mobbning och sexuella trakasserier, vara medialt proffsiga och väldigt socialt kompetenta”, säger Stina Nordström Popova, informationschef på Ledarna.
En annan förklaring till att det är svårt att få fram nya chefer är att dagens unga inte lockas av fina titlar och mycket pengar.
“Prestigen i dag ligger i att ha ett jobb du trivs med”, säger hon.
Konsten att leda är sin egen. Därför menar Stina Nordström Popova att man borde satsa mer på utbilda kompetenta chefer. Hon tycker att chefsjobbet i sig borde klassas som ett yrke, där branschkunskapen kommer i andra hand och ledarkompetensen i första. Att göra experten på avdelningen till chef är ofta ett stort misstag. Det är viktigare att en chef är en bra ledare än att han eller hon kan mest.
“En duktig chef är lyhörd, lyssnar på sina medarbetare och jobbar tillsammans med dem mot ett gemensamt mål och bra resultat. Den stora konsten är att kunna leda folk som kan mer än en själv.”
Att det skulle vara svårt för en chef i en sådan situation att inge respekt tror hon inte.
“Jag tror att medarbetare respekterar chefer som respekterar medarbetarnas expertis”, säger hon.
Men det är inte bara den allsida rollen som gör att dagens unga inte vill behålla sina chefsjobb. Mediernas bild av chefer bidrar inte till att skapa intresse för rollen. Åkes chef i Lottoreklamen framställs som en riktig idiot. Och när Percy Barnevik fått miljardbonus framställs det som om samtliga svenska chefer är giriga utsugare.
Ett annat problem är att dagens chefer alltid måste vara tillgängliga. Framför allt för kvinnor gör det att det blir omöjligt att kombinera mammarollen med chefsrollen. Och problemet med avhoppande chefer är mer av ett kvinnoproblem än ett mansproblem, menar Stina Nordström Popova.
“Skillnaden i tre procent kanske inte säger så mycket, men undersökningen visar att kombinationen av tveksamheten att fortsätta vara chef, viljan att ta time-out från chefsjobbet och alarmerande siffror över ökade långtidssjukskrivningarna för högavlönade framför allt för kvinnor”, säger hon.
Förklaringarna till att just kvinnor lämnar är flera. 70 procent uppger att de är missnöjda med situationen, att de fått för lite stöd i sin chefsroll, att arbetsbelastningen är orimlig och att ledningen uppifrån varit otydlig.
Lotta Dinkelspiel
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.