Allt ljus på USA inför kvällens räntebesked

Efter gårdagens hint från Europiska centralbankschefen Mario Draghi om att räntesänkningar kan vara på gång senare i år stiger förhoppningarna om att USA:s centralbank Federal Reserve ska följa hans exempel.

När Fedchefen Jerome Powell presenterar centralbankens penningpolitiska besked klockan åtta svensk tid på onsdagen väntas räntan lämnas oförändrad. Den stora frågan som håller världens börser på helspänn är om centralbanken planerar att sänka räntan framöver.

En sänkning har bland annat efterfrågats av president Donald Trump. Svaga jobbsiffror och dämpad inflation kan ha bidragit till att öka chanserna för en sänkning.

Även om Powell inte talar klarspråk om planerna för en räntesänkning kommer Trump och marknaden att tolka hans ordval under den efterföljande presskonferensen som huruvida han kommer att agera snart eller fortsätta att avvakta.

Under onsdagen kritiserade Trump Draghis löften om stimulansåtgärder för att stötta europeisk tillväxt för att missgynna amerikansk export. På Twitter kommenterade USA:s president:

“Mycket orättvist mot USA!”

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.