Amerikanska räntor sjunker

Små förändringar noteras i de svenska obligationsräntorna inför statistiken över produktionen i näringslivet i mars och Riksbankens rapport över hushållens skuldsättning. Även kronan handlas nära gårdagens stängningsnivåer.

Förändringarna är i linje med lugna marknader i omvärlden. En fortsatt nedgång i de amerikanska räntorna noteras dock.

Orderingången till den tyska tillverkningsindustrin överraskade på nedsidan under morgonen och sjönk med justerade 2,8 procent i mars jämfört med månaden innan. Analytiker hade räknat med en ökning med 0,2 procent.

För grannlandet Frankrike noterades att industriproduktion sjönk med 0,7 procent i mars jämfört med månaden innan. Förväntningarna var +0,3 procent.

Under den tidiga morgonen och natten lämnades flera inköpschefsindex för tjänstesektorn. I Kina sjönk det till 51,4 från 51,9 månaden innan.

”Dagens statistiksläpp visade att tjänstesektorn fortfarande är en relativt motståndskraftig del av ekonomin, men att den inte expanderar i tillräckligt snabb takt för att kompensera nedgången i tillverkningsindustrin. Vi tror på en fortsatt blygsam expansion för ekonomin under de närmaste månaderna”, uppger Qu Hongbin, HSBC:s chefsekonom för Asien.

Även det ryska inköpschefsindexet för tjänster sjönk i april. Alexander Morozow, chefsekonom för HSBC i Ryssland, bedömer att det övergripande inköpschefsindexet antyder att Rysslands ekonomi nu krympt med en årstakt på 3 procent under två månader i rad.

Japans inköpschefsindex för tjänstesektorn sjönk till säsongsjusterade 46,4 i april från 52,2 i föregående månad, till stor del beroende på momshöjningen enligt HSBC.

”Intressant nog är företagens förväntningar inför de kommande 12 månaderna fortsatt positiva för japanska tjänsteföretag, och månadens siffra är den högsta sedan september 2013”, kommenterar Amy Brownbill som skrivit rapporten.

Under natten offentliggjordes även protokollet från den japanska centralbankens möte den 7-8 april. Ledamöterna i Bank of Japan visade sig vara överens om att tillväxten i ekonomin och priserna är i stort sett i linje med prognosen. Ledamöterna ser dock en större risk för att inflationen blir fortsatt högre än tillväxten framöver då den outnyttjade kapaciteten i ekonomin nu är nära noll.

Fed-ledamoten Jeremy Stein som lämnar centralbanken i slutet av maj uppgav i ett tal att han marknadsförväntningarna nu är i en ”väldigt bra position” för Federal Reserves nedtrappning av stödköpen av statsobligationer då centralbanken inte behöver oroa sig för att varje steg sänder en hökaktig signal gällande styrräntan.

Marknaden verkar förvänta sig att nedtrappningen av Federal Reserves stödköp av statsobligationer kommer att fortsätta med väl mätta steg under resten av året, noterar Stein som dock varnar för att centralbankens förändring mot mer kvalitativ guidning kan orsaka marknadsvolatilitet under de närmaste åren.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.