ANALYS: AGA – Operation tryckstegring
Agas VD Lennart Selander får lämna sin post efter bara knappttre år. Den främsta anledningen står att finna i bolagetsresultaträkning, som är en ledsam läsning och för övrigt harvarit det under större delen av 1990-talet.Rörelsevinsten har mellan 1993 och 1998 pendlat mellan 1,5 och1,9 miljarder kronor. Samtidigt har branschen växt med närmare50 procent och Agas omsättning med drygt 30 procent. Denfallande lönsamheten beror till stor del på strukturen pågasmarknaden, där åtta stora företag hela tiden försöker knyckamarknadsandelar av varandra.Typiskt för branschen är att när Boliden nyligen tog in offerterför gasleverans till sin Rönnskärsanläggning utanför Skellefteåså bjöd franska Air Liquide under Aga. Detta trots att detsvenska bolaget, med en stark ställning i basindustrinsNorrland, rimligen borde ha stora kostnadsfördelar.
Olönsamma investeringar
Aga kan dock inte skylla sin stagnerande vinst enbart påkonkurrensen. Bolaget har också gjort för stora investeringar påför många marknader. Investeringarna i Sydamerika, Nordamerikaoch Europa under 1995-1998 har inte givit något bidrag tillvinsten. I USA, till exempel, ligger rörelsemarginalen på 7-8procent mot drygt det dubbla i Europa.För att förbättra lönsamheten startade Lennart Selander somnytillträdd VD 1997 ett besparingsprogram, som senare harutökats. Strategin var att förändra organisationen från engeografiskt orienterad till en globalt kundinriktad. Tanken varatt man med hjälp av IT-stöd skulle kunna styra verksamheten.Detta har visat sig mer kostsamt och svårare än tänkt och nu tarAga ett halvt steg tillbaka och återgår till något som liknarden gamla organisationen. Målet är dock det samma, nämligen atthöja lönsamheten. Nu gäller återigen en geografisk indelning avkoncernen. Bolaget kommer att ha sex regionchefer, tre i Europa, en iNordamerika och en i Sydamerika. Dessutom en chef som får ett globaltansvar för läkemedelsgaserna, som får en friare roll i koncernen.
Recept för ökad koncentration
De sex cheferna kommer att spela viktiga roller i det framtidaAga. Beslutsfattandet decentraliseras och det blirregioncheferna som under eget lönsamhetsansvar ska verkställaden nödvändiga koncentrationen av koncernen, både produktmässigtoch geografiskt, till ställen där den redan är stark.Organisationsförändringen är bra. Det kommer att bli betydligtenklare för Aga att räkna fram vilka gasenheter som skaförvärvas, respektive säljas i de olika regionerna. Den tidigareorganisationen har inte förmått att samordna hela Agasverksamhet, då det har funnits både produktchefer ochregionchefer som ibland har haft skilda mål.Det är betecknande att Aga, trots att företagets produkter iomorganisationen 1997 delades in i industrigaser, processgaseroch läkemedelsgaser, aldrig har särredovisat delarnas lönsamhet.Det enda som offentliggjorts är siffror över den sammanlagdaverksamheten, geografiskt fördelad. Bolaget har helt enkelt haftproblem med att göra en korrekt fördelning av intäkter ochkostnader mellan enheterna, vilket naturligtvis har hämmatverksamheten.
Strukturrationalisering med förhinder
Samtliga aktörer i gasbranschen är medvetna om att det krävs enomstöpning av branschen och att det är betydligt bättre att varaetta eller tvåa inom en region än att vara trea till fyra inomflera områden. Anledningen till att det är särskilt viktigt inomgasbranschen är att den är så kapitalkrävande. I genomsnittinvesterar gasföretagen 15 procent av sin omsättning. Däremot ärde rörliga tillverkningskostnaderna marginella. Råvaran till gasär ju i allmänhet luft, vilken är gratis. Det innebär attbranschen har stora storleksfördelar när man väl har gasfabrikenpå plats.Alla aktörer är naturligtvis medvetna om vad som måste göras.Trots det har de stora företagsaffärerna i branschen uteblivit.Det ryktas förvisso ideligen om att bolag är på väg att gåsamman. Just nu är det tvåan och trean i branschen, amerikanskaPraxair och brittiska BOC, som enligt engelska tidningsuppgifterstår nära en fusion.Problemet är att fusioner tenderar att skapa oreda i de berördaföretagen. Det finns alltid en uppenbar risk för att fusionerleder till att man tappar fokus på verksamheten. Ett annat skälsom har hindrat fusionsvågen i branschen är attkonkurrensmyndigheterna inte tillåter alltför dominerandeföretag inom en region. Konkurrensmyndigheterna kan kräva att defusionerande företagen måste sälja gasanläggningar. De berördafabrikerna blir naturligtvis de med störst synergivinster,eftersom de ligger nära varandra geografiskt.Hittills har branschen i stället valt att köpa och säljaenskilda gasanläggningar av varandra. Denna utveckling måstepåskyndas för att branschen ska bli mer lönsam.Agas omorganisation är logisk. Vad som är ologiskt är att det ärden avgående VD:n, och inte som brukligt den tillträdande, somansvarar för förändringen. Anledningen till att Selander fårhålla i taktpinnen är säkert att bolaget snabbt vill skapahandlingsutrymme inför kommande köp och försäljningar avgasanläggningar.Det som blir kvar av den gamla organisationen är området förläkemedelsgaser, som går under namnet Healthcare. Dennaverksamhet kommer att skötas av en person med globalt ansvar.
Särnotera läkemedelsgaserna
Healthcare skiljer sig i dag från industrigaser inom främstkundledet. Men i framtiden kommer läkemedelsgaserna troligenockså att produceras separat. Anledningen är attläkemedelsmyndigheterna kräver det av säkerhetsskäl.Därefter är det rimligt att det sker en särnotering avaffärsområdet.Aga har stora förhoppningar om att läkemedelsgas ska bli enstörre del av koncernen. I dag står området för 13 procent avomsättningen. Aga uppger att det är bolagets lönsammaste del,även om man som utestående, som sagt, inte vet hur lönsam denär. Tillväxten förväntas fortsätta, pådriven av att en allt störredel av sjukvården kommer att ske utanför sjukhuset, vilketförväntas öka efterfrågan på hjälpmedel som gas i hemmen.Det som Aga har talat mest om inom läkemedelsgaserna är bolagetskväveoxidprojekt. Bolaget kom in på NO-området via ettforskningsprojekt redan 1993 och därefter har forskningendrivits i samarbete med det engelska gasföretaget BOC och ettamerikanskt universitet.Under fjolåret köpte Aga BOC:s andel i projektet och övertogdärmed patenträttigheterna över hela världen för produkten.NO-gasen ska användas för att syresätta lungorna och därmedunderlätta andningen. Området är särskilt intressant förbehandling av för tidigt födda barn, så kallade blue-babies(nyfödda med livshotande andningsproblem).
Läkemedelsregistrering på gång i USA
Projektet har dock dragits med problem. För ett par år sedanavbröts forskningen kring NO som ett medel för svårt lungsjukavuxna personer i Europa till följd av biverkningar. Bolaget harnu ansökt om registrering av NO-produkten som läkemedel i USA,och räknar med ett positivt beslut under året. Störst potentialser Aga vid behandling av blue-babies, marknaden i USAuppskattas till 50-100 miljoner dollar.Agas omorganisation är säkert riktig. Företaget har dock understörre delen av 1990-talet gjort ansträngningar för att ökalönsamheten utan att lyckas och aktiemarknaden lär vara mycketförsiktig med att ta ut något i förskott. Det visade inte minstkursreaktionen i samband med att Selanders avgång presenterades.Aktien rörde sig knappt på nyheten.
Ett getingbo
Största gasföretagen 1998.
Marknads-Företag Land andel, %Air Liquide Frankrike 17BOC Storbritannien 15Praxair USA 15Air Products USA 9Nippon Sanso Japan 6Aga Sverige 6Linde Tyskland 5Messer Tyskland 5Övriga 18Frågor till VD
Mycket nöjd med Healthcare – Intervju med Lennart Selander.
Du kommer att ha varit VD i tre år när du avgår. Vad är du mestnöjd respektive missnöjd med under din VD-period?
Jag är mycket nöjd med att vi har fått fram någratillväxtområden. Där kan jag peka på Healthcare som harförutsättningar att bli en väldigt viktig del av Aga. Det jag ärmissnöjd med är att jag satt upp ett mål för 1999 om att nå 15procents rörelsemarginal utan att kunna lyckas.
Hur går det för NO-projektet?
Vi är rätt säkra på att vi får en registrering som godkäntläkemedel i år. Det gäller i första hand den amerikanskamarknaden. Det kommer att hjälpa oss i Europa. Försäljningen skakomma i gång snabbt, redan år 2000. Vi levererar redan gratisgas till amerikanska sjukhus och efter ett godkännande från FDA(den amerikanska läkemedelsmyndigheten) handlar det om att börjaskicka fakturor.
Vad vill du göra nästa år?
Den första prioriteten är att hjälpa den nye VD:n i gång. Sedanär det självfallet så att jag vill vara lite aktiv även efterpensioneringen och gärna ta något styrelseuppdrag.
Aga
Verksamheten
Gasföretag med verksamhet i Europa, Nordamerika och Sydamerika
VD Lennart SelanderOrdförande Sverker Martin-LöfBörsvärde 26 miljarderAntal anställda 10146Största ägare Kapital, % Röster, %BZ Group 31,1 27,9Industrivärden 11,7 20,24:e AP-fonden 7,1 9,1Nordbanken Fonder 5,9 2,7Scudder Kemper Invest 5,1 0,9Resultaträkning,mkr 1998 1997Omsättning 15088 14408Rörelseresultat 1758 1847Vinst/aktie före omstrukt, kr 4,66 4,80Aktien: Sälj
Aga är en dålig placering för närvarande.
Det är svårt att se någon uppsida i Aga-aktien. Räknat påkonsensusprognoser från det internationella analysföretagetChahine värderas Aga till p/e-tal på 21,5 på den förväntadevinsten år 2000. Det är högt med tanke på att bolaget inte harlyckats öka vinsterna de senaste sex åren. Det är också högt iförhållande till övriga internationella gasföretag, som värderastill p/-e-tal på 17-19 utan att Aga för den skull spås ha enljusare framtid än sina konkurrenter.En förklaring till att Aga är högre värderad än sinagaskonkurrenter är säkert den gamla ägarstriden mellanIndustrivärden och den tyske finansmannen Martin Ebner. Underåret har dock Agas kursutveckling varit nästan 20 procent sämreän gasbranschens, vilket betyder att Aga i dag inte är likamycket övervärderad som tidigare. Det är dock svårt att se någonanledning till att äga Aga i dagsläget.
BILDTEXT: Agas VD Lennart Selander har fått silkessnöret, men kan glädjasig åt att läkemedelsgas haft en fin utveckling under hans tid.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.