Analys: Förebild och avskräckande exempel
Få andra IT-bolag har inspirerat IT-branschen som Apple.Bolagets strategier som ledde till framgångarna i slutet av 1990–talet fungerar fortfarande som föredöme för många bolag ibranschen.
När Apple slog igenom på 1980-talet var databolagens chefer oftafärglösa och mer fokuserade på själva produkten änmarknadsföring och försäljning. Steve Jobs, däremot, var tvärtom. Hans skicklighet att entusiasmera såväl personal och kundersom journalister och analytiker var då en viktig förklaring tillApples framgångar. Särskilt inom IT-branschen har det visat sigatt den här typen egenskaper för en chef är viktiga. Utmaningenär att skapa ett behov för nya produkter och då är uppmärksamheta och o. Idag är de flesta chefer för framgångsrika IT-bolagutpräglat utåtriktade och skickliga på att skapa rubriker kringsig själva och företaget.
TROGNA ÄPPLETApple förstod också tidigt vikten av fräck marknadsföring ochprofilering. Bolaget fick snabbt en ung och häftig stämpel ochett rykte om att vara nydanande. Som ett resultat fick Appleytterst trogna kunder. Många har gått så långt att de liknatApple vid en religion.
På produktsidan har IT-branschen lärt sig av Apple att den storamassmarknaden inte nås genom att utveckla de mest avanceradeprodukterna utan genom att sälja produkter som är enkla attanvända. Apple lyckades med Macintosh utveckla en dator som varsåväl lätt att installera som enkel att använda. Avanceradefunktioner tilltalar teknikfreaks, men är ointressanta ochförvillande för den vanlige konsumenten.
Men precis som Apple på många sätt är en förebild för IT-bolagfungerar också bolagets strategi de senare åren på flera såttsom ett avskräckande exempel.
Bland annat har det tydligt visat hur svårt det är att kombineraprogramvaruutveckling med hårdvarutillverkning, vilket Applealltid gjort. Trenden i branschen går mot specialisering.Utvecklingen går så snabbt att IT-bolag måste specialisera sigpå särskilda områden för att hänga med och tillhöra de främsta.
KVÄVD AV MICROSOFTSagan om Apple visar också tydligt hur det ofta går för företagsom konkurrerar med Microsoft. Det finns inget exempel på bolagsom har lyckats med det och de flesta bolag som numera stårinför valet att utmana Microsoft undviker det. Strategin nummerett bland IT-bolag idag är istället att på ett eller anat sättalliera sig med det mäktiga programvaruföretaget.
Apples beslut att inte låta andra tillverka Macintosh-datorer pålicens är ett annat avskräckande exempel. Apple var för girigtoch ville inte riskera sina då höga marginaler. Men iställetfick inte produkten en tillräckligt stor spridning och blevomkörd av PC:n.
Genomgående för i princip alla IT-bolags strategier idag äristället att skapa samarbeten och partnerskap. Konkurrens gynnaralla. Ju fler spelare på en viss marknad, desto större ärmöjligheterna att den ska växa. Det gynnar alla. Bättre att haen bit av en stor kaka än sitta med en visserligen egen, menliten kaka.
+ Wall Street tror på Apple
Apple har lyckats stoppa förlusterna. Nu gäller det att ökaintäkterna också. Apple har gjort en ordentlig comeback påamerikanska Nasdaq-börsen hittills i år. Sedanbottennoteringarna i slutet av 1997 har aktien klättrat hela 180procent. Börsvärdet är därmed uppe i motsvarande 40 miljarderkronor och bolaget har lyckats vända den långa utförsbacken föraktien. Som högst värderades bolaget 1991, menförsäljningsmässigt var 1995 glansåret. Då omsatte Apple drygtelva miljarder dollar och värderades till drygt 50 miljarderkronor.
Uppgången beror på flera faktorer, men en grundförutsättning förvändningen är att bolaget lyckats strypa förlusterna. Apple hargjort förluster två år i rad. Förra räkenskapsåret landadeförlusten på drygt en miljard dollar. Bolaget har nu radat upptre vinstkvartal på raken. Bolaget har därmed tjänat drygt 200miljoner dollar hittills i år.
Vinsterna är huvudsakligen ett resultat av hårdhäntabesparingsgrepp och minskat produktutbud. Trots att bolagetnumera visar svarta siffror har intäkterna fortsatt att minska.Frågan är om Apple även kan vända denna utveckling och återbörja visa tillväxt. Den aggressiva satsningen på iMac är ettsteg i denna riktning.
Och uppenbarligen räknar analytikerkåren med att det skett enverklig vändning. Enligt Zacks Investment Research har nio avtjugo analytiker på Wall Street köprekommendation på Apple.Resten har rekommendationen behåll och ingen analytikerrekommenderar sälj. Frånvaron av säljrekommendationer bör mandock ta med en nypa salt, eftersom sådana är relativt ovanligapå Wall Street. Snittprognosen är en vinst per aktie på 1,70dollar per aktie för det brutna räkenskapsåret 1997/98. Förnästa räkenskapsår räknar Wall Street med ett vinstlyft till 2,10 dollar per aktie. Apple handlas därmed till p/e 22 på åretsvinst och p/e 18 på nästa års vinst. Även om marknaden förväntarsig att Apple åter börjar växa är förväntningarna därmed intesärskilt höga. Vinstlyftet kommer från en låg nivå och sker enverklig vändning bör bolaget successivt kunna höja marginalerna.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.