Analys: Investor på väg bli heta igen
Idag består 70 procent av portföljen av innehav inom tillväxtsektorer som IT/telekom, hälsovård och finansiell service. För ett år sedan var andelen under 60 procent. Även om förändringen beror på att Scaniaaktier sålts och de svenska verkstadsbolagen värderats ned så blir intrycket att Investors olika innehav uppvisar en intressantare profil än på länge.
Investor borde ha stora möjligheter att locka privatpersoner som tröttnat på att köpa fondandelar hos förvaltare som mest ägnar sig åt att följa olika börsindex. Investors bredd med stora innehav i Astrazeneca, finansbolagen SEB och OM och Ericsson känns bra i en tid då det är svårt att pricka rätt när placerare världen över hoppar jämfota mellan olika sektorer av tillväxtaktier.
Det som verkligen lockar är dock Investors stora utrymme för nya investeringar i bolag som kan vara svåra för privatpersoner att komma åt. Investors belåningen är idag låga sex procent, långt ifrån målet att ha en belåning på cirka tjugo procent över en konjunkturcykel. Det ger ett totalt investeringsutrymme på 36 miljarder kronor. Av dessa är 15 miljarder kronor öronmärkta för nya investeringar. Resten, 20 miljarder kronor kan spenderas på kompletteringsförvärv i gamla innehav– av exempelvis aktier i Electrolux, SEB och Astrazeneca. Hit hör även satsningen på en svensk UMTS-licens som om den faller ut kan komma att svälja ett antal miljarder kronor. Inget hindrar dessutom skuldandelen från att tillfälligt stiga till 25 procent, enligt Investors finanschef Lars Wedenborn.
Investors placeringar i nya företag värderas idag till cirka 13,5 miljarder kronor. Andelen av Investors portfölj i dessa bolag är därmed fortfarande liten. Aktiviteten är det dock inget fel på. Totalt innehåller portföljen ett femtiotal företag, varav åtta tillkommit under det tredje kvartalet i år. Informationen kring bolagen är fortfarande knapphändig. Det är hart när omöjligt för en utomstående att ha en uppfattning kring vilka dolda värden som kan gömma sig bakom namn som AlcoDia, JP Systems och Menlo Ventures IX. Till det kommer att Investor i samband med den tredje kvartalsrapporten valt att redovisa värdet på de onoterade innehaven mer restriktivt än tidigare. Med den nya metoden sjunker det redovisade värdet på innehaven med 700 miljoner kronor sedan årsskiftet. Detta trots att värdet egentligen har stigit under perioden, något som framgår först vid en detaljgranskning av Investors kvartalsrapport. Fördelen med den tuffare redovisningen är förstås att risken i Investors nya investeringar är minimal. Innehavet i Bredbandsbolaget, vars börsnotering precis misslyckades, är exempelvis bara bokfört till de dryga hundra miljoner kronor som hittills lagts ner.
Hittills i år har Investors aktiekurs stigit med nio procent till 132 kronor vid stängning på torsdagen. Samtidigt har börsens generalindex fallit med fyra procent. Det är bra gjort under en period då Investor i stort sett ratats helt av institutionella placerare. Med facit i hand har de senaste årens kritiker mot Investors stora andel investeringar i gamla företag som Storaenso, SKF och misslyckade satsning på Gambro haft rätt. Idag spelar det dock mindre roll. Den som inte tror att verkstadsbolag, skog eller Gambro kommer att sjunka ytterligare samtidigt som nyfikenheten på nya investeringar finns kvar borde Investor locka. Att rabatten är hög är då mer att se som en kudde mot ytterligare kursfall.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.