Analys: Reapris på små IT-konsulter

Det råder rena reapriset på svenska IT-konsulter och billigast är småbolagen. Budet på Resco och Turnits köp av Arete eldar på spekulationerna om en uppköpsvåg. Ekonomi24 har hela listan över höstens hetaste uppköpskandidater.

Konsolideringen i den svenska IT-konsultbranschen är på väg att ta fart efter en sommar som präglats av avvaktan efter kallduschen på börsen i våras. I måndags kom det franska budet på Resco och idag blev det klart att Turnit köper Arete.

I båda fallen ligger köpesumman på knappt 3 Mkr per anställd räknat på det köpande bolagets börskurs när affären presenterades. Budpremierna är i båda fallen så höga som 40 procent. Detta faktum öppnar för fler affärer under hösten bland Stockholmsbörsens mindre IT-konsulter.

Värderingarna verkar nu ha nått botten och i vissa fall börjat de vända uppåt. Branschen som helhet har fått svart på vitt att guldåren är över och att stora förändringar krävs. Samtidigt råder det stor brist på kvalificerad IT-kompetens. Detta öppnar för strukturaffärer när företagen måste hitta nya tillväxtområden och paketera om sin kompetens.

Låga värderingar En starkt bidragande orsak till att fler uppköp väntar är att investerarnas förkärlek för stora bolag även gäller IT-konsulter. Bolagen som ligger under miljarden i börsvärde finns det få skäl för analytiker att följa och mäklare att försöka sälja. Sålunda är det bara Modul 1, Prevas och Softronic av de under 2 miljarder i börsvärde som bevakas kontinuerligt av analytikerkåren.

Det svaga intresset för mindre IT-konsulter accentuerades under vårens kraftiga kursfall för IT-aktier. Småkonsulterna tillhörde de som drabbades värst. T ex har börsens minsta IT-konsult, MSC, fallit drygt 50 procent och RKS med 48 procent sedan årsskiftet. Men samtidigt som börsvärdet fallit kraftigt har flera av bolagen fortsatt att expandera genom nyanställningar och mindre företagsförvärv. Därmed har börsvärdet per anställd sjunkit så kraftigt att det i flera fall mer än halverats.

Flest konsulter per börskrona fås i RKS, där varje anställd kostar en miljon kronor. Vid årsskiftet var priset 2,3 Mkr. Cyber Com och Prevas har klarat sig bäst och värderas högst i sammanställningen. Sannolikheten att de köps upp är därför lägst, men med en starkare valuta är de ändå intressanta som aktiva köpare i kommande affärer.

Här följer listan över höstens hetaste uppköpskandidater:

Know IT (kursen i år: -63 procent) Uppköpsobjekt när byken är tvättad. Har tagit storstryk på börsen efter ett krisår som skakat hela koncernen. Ny ledningsgrupp är tillsatt med uppdraget att få bolaget att sluta blöda. Vinstgivande verksamheter finns men man får räkna med att arbetet med att avveckla interna förlustprojekt kommer att kosta pengar åtminstone året ut.

MSC (kursen i år: -54 procent) Börsens minsta IT-konsult och därmed också den som är lättast att sluka för en industriell köpare. Halvårsrapporten var svag. Bara resultatet från finansiella investeringar räddade positiva siffror. Bolaget som verkar inom system, nätverk och utbildning har ingen utmärkande stark sida.

RKS (kursen i år: -48 procent) För den som är ute efter att köpa konsulter billigt är RKS det förmånligaste alternativet. Med specialiteten implementering och utveckling av databaser har bolaget haft fem lönsamma år med stadig tillväxt. Våren var dock skakig. Utlovade tvåsiffriga marginaler förvandlades, på grund av den svaga konsultmarknaden och ett förvärv (Allegro, affärssystem), till förlust i halvårsrapporten.

Softronic (kursen i år: -43 procent) De fina vinstmarginalerna försvann under första halvåret. Ledningen skyller på felaktig positionering men att det ser betydligt ljusare ut under hösten. Frågan är om bolaget når upp till förra årets resultat. Satsningarna på eget riskkapitalbolag och kontor i Portugal känns riskfyllda men utgör samtidigt bara en marginell del av verksamheten.

Modul 1 (kursen i år: -40 procent) Tillhör de medelstora IT-konsulterna som antas få svårt att klara sig på egen hand. Företagskulturen är stark och ledningen aggressiv. Till år 2002 ska omsättningen ha dubblerats till 1 miljard. Håller på att växla från traditionell till internetrelaterad IT-konsulting. Därav köpen av Newmedia.se och Swetronics.

Novotek (kursen i år: -34 procent) Beroendet av produktförsäljning har slagit hårt mot Novotek under första halvåret. På kundlistan finns flera av de stora börsföretagen. Dessa relationer i kombination med en omstyrning mot tillväxtsektorer som telekom ger goda möjligheter att öka tillväxt och marginaler. Med cirka 120 anställda är företaget en mumsbit för en större köpare.

Prevas (kursen i år: -17 procent) Prevas tillhör de aktier som fått minst stryk hittills i år. Affärsområdena Bioinformatics, e-security och Industrial IT låter het, het, het. En egenhet är den stora andelen uppdrag till fast pris. Risken är högre men bolaget är inte heller lika känslig för ändrade timpriser. Låg värdering per konsult kan locka till uppköp.

Cyber Com (kursen i år: -11 procent) Ett av de mer vältrimmade IT-konsultbolagen som lyckats kapa bort olönsamma delar i tid. Bolaget har en relativt hög värdering men ledningen vill mer. Cyber Com är inte en solklar uppköpskandidat men kan istället vara en intressant fusionspartner, inte minst i en konstellation som kan ge bredare nordisk täckning.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Carnegie Fonder