Analys: Tidernas köpläge i byggbolagen
Baron Rothschilds smått legendariska ord ”man ska köpa aktier när det flyter blod på gatorna” tål att upprepas. Särskilt i tider som dessa. Och med den utgångspunkten är det lätt att närma sig börsens fyra byggbolag: JM, NCC, PEAB och Skanska. Välskötta PEAB kan visserligen forfarande stoltsera med en kursuppgång i år och JM har knappt rört sig men för NCC och Skanska har det blivit kursras med 10 respektive 25 procent i år. Minns också att fjolåret var dåligt för de båda byggjättarna.
Men nu har kursfallen blivit för djupa. Den som vågar gå in på dagens skakiga aktiemarknad kan med fördel just köpa byggaktier och gömma dem i byrålådan. Här borde det nämligen gå att tjäna rejäla pengar de närmaste åren utan att behöva ta en särskilt stor risk.
Skanska gör en SCA
Det självklaraste köpet är Skanska. Inte bara för att kursen halverats sedan toppnivån och nu handlas i nivå med substansvärdet (vilket därmed innebär att man får en byggrörelse som omsätter 160 miljarder per år gratis) utan för att dess nye styrelseordförande heter Sverker Martin-Löf. Mannen som lyft SCA till skyarna. Nu ska han försöka göra samma trick i Skanska, det vill säga växa med lönsamhet. Det är i ljuset av detta som Claes Björks plötsliga avgång ska ses. Nu behövs nya krafter. Tyvärr har avgången pressat aktien eftersom placerarna är rädda för att det ska dyka upp ännu fler nedskrivningar eller negativa överraskningar i samband med nästa rapport. Men jag tvekar. Rapporten lär inte vara strålande, men att aktien på egna meriter ska falla mer känns inte särskilt troligt. Det är inte ofta man kan köpa ett stort svenskt kvalitetsbolag för p/e-tal 9 och med en direktavkastning på fem procent.
JM och PEAB kan man köpa till ännu lägre p/e-tal och högre direktavkastning. Och de har under de senaste åren varit mer pålitliga när det gäller resultatet. I JM: s balansräkning finns ett stort övervärde i form av byggrätter. PEAB bygger sällan utan att ha en slutkund i sina projekt, vilket har den fördelen att bolaget inte binder särskilt mycket kapital. Dessutom kommer de sällan med några negativa nyheter i samband med rapporterna.
Båda dessa bolag är köpvärda och risken får anses som liten, men tillväxtmöjligheterna är på sikt inte lika stora som för Skanska.
Chansningen NCC
NCC har det tuffare. Stora skulder, dålig lönsamhet och på tok för höga kostnader har länge plågat koncernen. Den nye vd: n Alf Göransson fick i uppgift att städa bolaget. Hitintills går allt enligt plan. Under sommaren har fastigheter för drygt fem miljarder sålts – pengar som går till amorteringar. Och det behövs. Nettoskulden har länge legat över 11 miljarder. Nu ska NCC bli ett fokuserat företag – i likhet med PEAB – som gör miljardvinster. Börsvärdet på knappt 7 miljarder känns i det avseendet som lågt. Därtill handlas NCC med en rabatt på det egna kapitalet på drygt 15 procent. Kanske säljs maskindelen inom kort. Även i den finns ett övervärde på en miljard. Som sagt, möjligheterna är stora i NCC. Men det bör påpekas att själva byggrörelsen fortfarande har usla marginaler och omstruktureringar tar tid.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.