Analyser: Här är vinnarna på Greenspans utspel

Räntesänkningstider har varit bra börstider. Så även när Fed sänker sin styrränta, vilket är det aktiemarknaden förväntar sig efter Alan Greenspans utspel igår. Här är några vinnare och förlorare.

Det finns många gånger saker som kan gå fel i den amerikanska ekonomin. Förutom de värsta scenarierna med förtroendekris med låg konsumtions- och investeringsvilja som följd, ännu högre oljepriser, kreditåtstramning, dollarkris så fanns det farhågor om att centralbanken inte skulle gå in som räddare i nöden ängslig för lönedriven inflation pga den överhettade arbetsmarkanden i USA.

Den risken ser nu ut att blivit mindre. Greenspans utspel kan tolkas som att han är villig att använda räntan för att blåsa liv i ekonomin igen om någon av kriserna skulle förvärras. Och blir räntesänkningen verklighet säger historien –köp aktier.

Den 6 juli sänkte Greenspan stegvis räntan från 6 till 5,25 procent. Fram till nästa höjning i januari året därpå steg Stockholmsbörsen med 63 procent. Nästa sänkning kom i ett prekärt läge för världsekonomin krishösten 1998. Den 29 september öppnade Greenspan sin plånbok, sänkte räntan tre gånger, öste likviditet över marknaden och skickade upp aktierna som hamnat i koma. Nästa höjning kom sommaren 1999. Då hade aktierna på Stockholmsbörsen stigit med 32 procent.

Greenspans utspel påverkar aktiemarknaden på flera sätt:

Ökad likviditet Räknar placerarna med räntesänkningar letar sig ny likviditet till aktiemarknaden från framförallt penningmarknaden men också obligationsmarknaden när avkastningen på räntebärande placeringar sjunker. Det skedde 1998.

Vinnare: Storbolagen. Det är hit nya friska aktiepengarna letar sig först. Förlorare: Ingen.

Räntesänkningar Sänkningar av styrräntan kan tolkas som att Greenspan tror sig ha kontroll på inflationshotet från den överhettade amerikanska arbetsmarknaden. Lägre inflationsförväntningar än tidigare har enligt skolboken en sänkande effekt på de amerikanska långräntorna. Sjunker avkastningen på alternativ till aktier sänker också aktieplacerarna sina krav på avkastning för att investera i aktier och kurserna stiger.

Vinnare: Alla aktier är vinnare på lägre räntor. Men mest vinner högt värderade tillväxtaktier vars värde bygger på en tillbakaräkning av bolagens framtida vinster. De är de mest känsliga för både förändringar i räntan och investerarnas riskpremie.

Minskad konjunkturosäkerhet Alla de som anser att Greenspan är personen med bäst koll på ekonomin kan nu andas ut. Hans tal om mjuklandning i kombination med möjliga räntesänkningar sänker osäkerheten och risken för hårdlandning. Därmed kan investerarna sänka sin riskpremie och värdera upp aktier.

Vinnare: Konjunkturkänsliga aktier. Dels har flera av de stora svenska verkstadsaktierna som Sandvik och Atlas Copco stor verksamhet i USA och borde gynnas. Teknologiaktierna har tagit mycket stryk. Dels har det funnits en oro för att merparten av teknologiaktierna i kölvattnet efter alla vinstvarningar är mer konjunkturkänsliga än vad aktiemarknaden tidigare trott. Blir det en mjuklandning bör de globala svenska IT-företagen med Ericsson i spetsen gynnas.

Förlorare: Defensiva och ocykliska aktier med låg tillväxt såsom fastighets- och livsmedelsaktier.

Lägre risk för kreditåtstramning De flesta teknologiaktier är beroende av andra företags investeringsvilja. Det är något som brukar stimuleras av lägre räntor. Allt annat lika blir det lättare att finansiera de tunga investeringarna i 3G. Även om bankerna blivit mer selektiva och anpassat utlåningsräntorna till bolagens risknivå bör det vara positivt.

Allt är dock inte positivt. Oljepriserna har Greenspan svårt att göra något åt. Lägre tillväxt och lägre räntor brukar också betyda lägre dollarkurs. Men vem vågar gå emot Greenspan?

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Envar Holding AB
Annons från AMF