Analytiker: SBB lär sälja av fastigheter – Hemsö tänkbar köpare

Hela bolaget kommer knappast att säljas - i stället kommer SBB få sälja av fastigheter, tror analytikern Michael Johansson. För Affärsvärlden pekar han också ut vilka som skulle kunna komma att köpa SBB-fastigheter.
Ilija Batljan, grundare och vd för SBB.
Ilija Batljan, grundare och vd för SBB. Foto Anders Wiklund / TT

”Begränsad, jag tror stora portföljförsäljningar är mer sannolikt. Ett bud på bolaget måste mest sannolikt kombineras med ett återköpserbjudande i utestående obligationer på en viss nivå och/eller att man avstår en specifik klausul kallad ’change of control'”.

Det svarar Michael Johansson, fastighetsanalytiker på den norska investmentbanken Arctic Securities, när Affärsvärlden frågar om hur stor sannolikheten är att fastighetsbolaget SBB i sin helhet säljs.

Under måndagsmorgonen gick SBB ut med beslutet att utvidga sin översyn av strategiska alternativ ”i syfte att maximera värdet för SBB:s aktieägare”. Sådana alternativ kan inkludera en försäljning av bolaget, affärssegment eller specifika tillgångar så väl som andra strategiska transaktioner, skrev bolaget i ett pressmeddelande. Styrelsen har beslutat att en nyemission inte är aktuell.

Vad tänker ni rent allmänt kring den utvidgade strategiska översynen?

”Att den inte kommer som någon större överraskning. Som vi ser det har SBB egentligen hållit på med en strategisk översyn under året givet funderingen på att lista Sveafastigheter och även kommunikationen kring fastighetsförsäljningar. Men i och med detta vidgas scopet av översynen och någonstans är vi positiva till det beskedet”, säger Michael Johansson.

Om nu SBB skulle vara till salu tror Michael Johansson att VD och grundare Ilija Batljan tillsammans med någon kapitalstark aktör skulle vara tagare.

Om den strategiska översynen i stället skulle innebära avyttringar av fastigheter tror Arctic-analytikern att det AP-fondsägda fastighetsbolaget Hemsö ihop med kommunägda fastighetsbolag och fonder som nyligen rest kapital skulle vara intressenter.

Investmentbanken Carnegie skriver i en kommentar, som Affärsvärlden tagit del av, att det är osannolikt att försäljning av specifika tillgångar kommer lösa fastighetsbolagets problem relaterade till balansräkningen.

”Vi har inte ändrat vår uppfattning om att avyttring av tillgångar sannolikt inte kommer att helt återställa investerarnas förtroende, och att uppnå en stark balansräkning kommer att vara en ’herkulisk’ uppgift”.

SBB har utestående obligationer på 53 miljarder kr och endast en bråkdel av det i tillgängliga likvider enligt Carnegie som tror att fastighetsbolaget kommer behöva omstrukturera balansräkningen och/eller ta in nytt kapital. SBB sålde tidigare lejonparten av sitt innehav i bostadsutvecklaren JM, vilket inbringade 2,8 miljarder kr.

B-aktien i SBB var upp cirka 5% och handlades kring nivån 5 kr under måndagseftermiddagen.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets