Andersson: Återhämtningen i Sverige starkare än väntat

Trots att återhämtningen i Sverige varit starkare än väntat under hösten väntas ökande smittspridning och nya begränsningsåtgärder dämpa tillväxten under slutet av 2020 och inledningen av 2021, säger finansminister Magdalena Andersson vid en uppdatering av det ekonomiska läget.
Finansminister Magdalena Andersson (S) håller en pressträff om det ekonomiska läget i Rosenbad. Foto: Regeringskansliet / Handout

Återhämtningen under det tredje kvartalet i år var starkare än väntat och det var den starkaste tillväxten ett enskilt kvartal sedan 1980. Inte minst var det en kraftig uppgång i industriproduktion och varuexporter. Dock skedde uppgången från en låg nivå och nedgången är ännu inte återhämtad, säger Magdalena Andersson.

Den ökade smittspridningen och nya rekommendationerna dämpar troligen tillväxten i slutet av 2020 och inledningen av 2021 och smittspridningen syns nu i indikatorer såsom fallande kortköp, tapp i rörelseindex från Google, och att exempelvis att bordsbokningar på restauranger faller tillbaka igen.

Trots att arbetslösheten inte har ökat och sysselsättningen inte minskat sedan juni råder även fortsatt allvarligt läge på arbetsmarknaden, inte minst i ljuset av ökad smittspridning, säger Magdalena Andersson.