Andersson bekymrad över låga inflationsförväntningar

Finansminister Magdalena Andersson är bekymrad över de låga inflationsförväntningarna i Sverige på senare tid.

Inflationen har under ganska lång tid legat under Riksbankens tvåprocentsmål och inflationsförväntningarna har sjunkit, noterar finansministern vid presentationen av regeringens vårbudget.

Den låga inflationen och de låga inflationsförväntningarna riskerar att medföra ännu lägre inflationsförväntningar i längden, befarar Magdalena Andersson.

Riksbanken har svarat med att föra en mer expansiv penningpolitik med statsobligationsköp och styrräntesänkningar. Penningpolitiken är dock begränsad av att räntorna redan befinner sig på en mycket låg nivå, konstaterar hon.

När det gäller nedgången för inflationsförväntningarna har det hänt något liknande även i euroområdet, noterar Andersson. Hushåll och företag räknar inte med att inflationsmålet kommer att uppnås i närtid, åtminstone inte under de två närmaste åren, säger hon.

Det finns dock en del positiva tecken i Europa, såsom att enhetsarbetskostnaderna i Tyskland stiger, lyfter Andersson fram.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.