Appleleverantör rasade på konkursansökan

De amerikanska börserna handlades med små indexförändringar på måndagen. Desto större var rörelserna i enskilda bolag.

En konkursansökan för GT Advanced Technologies gav nedgångar i småbolagsindexet Russell 2000.

Dow Jones Industrial Average var vid stängningen ned med 0,1 procent till 16.992, S&P 500 hade minskat 0,2 procent till 1.965 medan Nasdaq Composite var ned 0,5 procent till 4.455.

Räntan på den tioåriga obligationen var ned 3 punkter till 2,42 procent samtidigt som trettioåringen var ned 1 punkt till 3,12 procent.

”Marknaden är lite orolig inför rapportsäsongen. Placerarna är bland annat lite nervösa för dollarförstärkningen och USA-bolagens utlandsintäkter”, säger Jim Russell, aktiestrateg vid Wealth Management, till Bloomberg.

GT Advanced Technologies, underleverantör till Apple, har ansökt om konkurs. Aktien rasade 93 procent.

Morgan Stanley höjde Burger King till övervikt och aktien avancerade 1,0 procent. Banken nedgraderade samtidigt hamburgerkollegan McDonalds till jämvikt och aktien förminskades 1,1 procent.

Hewlett-Packard bekräftade tidningsuppgifter om delning i två separata bolag. Det ena bolaget, som kommer att innehålla HP:s affär inriktad mot företag med IT-infrastruktur, mjukvara och tjänster, får namnet Hewlett-Packard Enterprise. Den andra delen kommer bestå av HP:s PC- och skrivarenhet och denna del behåller varumärket HP samt den nuvarande logotypen.

Uppdelningen följer ett liknande drag från Ebay förra veckan, som bestämde sig för att knoppa av och särnotera Paypal. Intressant kuriosa är att HP:s vd Meg Whitman tidigare var vd för Ebay.

Samtidigt som HP bekräftade uppdelningen upprepade bolaget utsikterna för helåret och höjde ambitionen för hur många tjänster som ska försvinna från 45.000-50.000 till 55.000. Aktien var upp 4,7 procent.

Micron Technology tappade 4,0 procent och SanDisk 2,7 procent på Samsungs planer att bygga en ny halvledarfabrik.

Actavis lade ett bud på forskningsbolaget Durata Therapeutics, som fokuserar på infektionssjukdomar och nya typer av antibiotika, värt 675 miljoner dollar. Actavis var ned 0,9 procent medan Durata rusade 74 procent.

Uppköpsvågen sköljde även över andra delar av hälsosektorn. Medicinteknikbolaget Carefusion var upp 23 procent efter ett bud från Becton Dickinson. Becton ökade 7,9 procent.

Glencore kan komma att förbereda ett bud på gruvkollegan Rio Tinto, rapporterar CNBC. Rio Tinto-aktien var upp 9 procent på New York-börsen.

En annan sektor där det ryktas om uppköp är teleoperatörerna. Enligt Les Echos planerar franska Illiad att lägga ett nytt bud på T-Mobile, som tillsammans med Sprint är en av de två mindre spelarna på den amerikanska marknaden efter AT&T och Verizon.

Sprint, vars intresse för T-Mobile har svalnat på grund av konkurrensmyndigheternas inställning, meddelade samtidigt att de tar ytterligare engångskostnader för att säga upp personal. Aktien var ned 4 procent.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.