År 2000: Gott nytt år!
Företag och organisationer runt om i världen har ägnat myckettid och resurser de senaste åren för anpassningar avdatasystemen till år 2000. Det har varit historiens störstaenskilda IT-projekt. Enligt analysföretaget Gartner Group väntaskostnaderna för anpassningen till år 2000 uppgå till hela femtusen miljarder kronor i hela världen. I Sverige väntasanpassningen kosta 60 miljarder. Nu börjar sanningens ögonblicknärma sig och frågan är hur pass väl förberedda de svenskaföretagen är?
Värsta överdriften?
Synen på problemet skiljer sig kraftigt åt även blandexperterna. Vissa har kallat år 2000-buggen för seklets störstaöverdrift, andra tänker ge sig ut och tälta i vildmarken medgott om konserver på lager av rädsla för konsekvenserna.IT-företagen har i högsta grad varit bidragande tillkrismedvetandet inför millennieskiftet. Hela IT-sektorn har levtgott på problemet de senaste åren, både direkt och indirekt.Vissa företag, som IBM och Cap Gemini, har inriktat sig på atterbjuda lösningar för företagen. Många av de börsnoteradeIT-företagen har medvetet avstått från år 2000-projekt. Menmillennieskiftet har även gynnat dem genom att den allmännauppgång i efterfrågan på IT-tjänster som millennieskiftet gettupphov till.
Det börjar bli sent att starta nya projekt och IT-företagen är ifull färd med att testa de projekt som har genomförts. Hur ärstämningen nu när årsskiftet börjar närma sig? Vilka effekterkan millennieskiftet tänkas få på företagen och samhället?Affärsvärlden har frågat både Sveriges IT-företag och de storasvenska företagen om deras syn på frågan. IT-företagen harjobbat med anpassningarna av datasystemen och borde kanske varade som har den bästa insynen i förberedelserna införmillennieskiftet. IT-företagen fick frågan om vilka effekter detror att millennieskiftet får på samhället som helhet.Storföretagen har istället svarat på hur väl förberedda de
själva är inför årsskiftet och vilka effekterna väntas bli pådet egna företaget. IT-företagens budskap är tydligt. Millennieskiftetkommer att passera utan några allvarligare konsekvenser. Hela 83 procentav de svarande tror att effekterna på samhället blir obefintligaeller lindriga. Men det kommer bli vissa problem, det tror ävenIT-företagen. Endast 5,2 procent tror att problemen blirobefintliga. 78 procent tror att effekterna blir små ochrelativt lindriga. Drygt 16 procent tror att problemen blirallvarliga, men överkomliga. Endast 0,6 procent tror att detblir stora och allvarliga problem i samhället i samband mednästa årsskifte.
Pessimisterna
Fördelningen mellan delbranscherna bland IT-företagen serungefär likadan ut som för hela branschen. Undantaget ärprogramvaruföretagen. Både de svenska och de utländskaprogramvaruföretagen är betydligt mer pessimistiska än snittet.Nästan 90 procent av de svenska programvaruföretagen tror att år2000 får allvarliga konsekvenser. Endast knappt 10 procent trorpå lindriga effekter. Storföretagen är än mer optimistiska änIT-företagen. Hela 33 procent av de svarande avfärdar risken för problemoch tror att effekterna blir obefintliga. Merparten, 61 procent, tror attderas företag råkar ut för små problem av lindrig karaktär.Endast fem procent tror på allvarliga, men överkomligakonsekvenser. Beskedet från både IT-företagen och storföretagen ärsåledes att vi kan vara lugna. Visst, det blir lite småstrul, men ingetsom inte går att lösa. IT-företagen kommer därmed att få ett parintensiva dagar i samband med årsskiftet med att åtgärda de felsom dyker upp. Många IT-företag, bland annat WM-data, harobligatorisk närvaro på jobbet över nyårshelgen. Många avproblemen kommer att dyka upp med olika intervall och får lösasalltefter de dyker upp.Ett varningens finger är dock på sin plats. Båda de tillfrågadeparterna har nämligen sina runda skäl att tona ned problemen.IT-företagen har länge gynnats av oron inför årsskiftet, menriskerar nu istället att drabbas negativt av densamma.Det är nämligen i princip för sent att starta nya projekt för år2000 idag. IT-företagen har därmed inget mer att tjäna påanpassningarna. IT-företagen vill istället att företagen ska seframåt och satsa på andra projekt. Risken är naturligtvis att omstorföretagen är fortsatt oroliga för år 2000 kommer de attvänta med andra projekt för att ha beredskap inför eventuellaproblem. Det kan mycket väl ha påverkat IT-företagens svar,vilket i så fall innebär att riskerna underskattas.
Några drabbas
Dessutom kan man diskutera hur siffrorna ska tolkas. Det ärtrots allt 16 procent av IT-företagen och 5 procent avstorföretagen som tror att problemen blir allvarliga. Är det enstor eller liten andel? Det innebär att de flesta företagen intefår några problem, men att det trots allt blir en hel del somfår allvarliga problem.Dessutom omfattar Affärsvärldens undersökning ett urval avSveriges 500 största företag. Det kan möjligtvis förklara varförIT-företagen är något mer pessimistiska än storföretagen när detgäller konsekvenserna. Storföretagen tillhör troligen de somligger bäst till i anpassningen av datasystemen. Om fem procentav de stora företagen tror på allvarliga problem så är andelentroligen större bland småföretagen.
Den verkliga faran
Men som dataproblem betraktat är nog millennieproblematikenöverdriven. Visst kommer vissa problem att uppstå, men de kommeratt lösas inom en ganska kort tid. De allra flesta problemkommer dessutom sannolikt att vara små och relativt oförargliga.Världen går knappast under om några enstaka företag inte kanfakturera under första veckan i januari.Det farliga är snarare reaktionerna hos människorna och deeffekter som det kan få. Om alla bara tar det lugnt blireffekterna sannolikt små, men om det uppstår hysteri är detsvårt att förutse konsekvenserna. Det ligger kanske alltsåegentligen i allas intresse att problemen med millennieskiftettonas ned
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.