Arbetsmarknad förbättras trots svag statistik

Arbetslösheten i Sverige uppgick enligt SCB:s undersökning till 6,3 procent i juli, vilket var klart svagare än förväntade 5,9 procent enligt SIX News sammanställning av analytikernas estimat. Spannet i förväntningarna var 5,8 till 6,0 procent med ett medianvärde på 5,9 procent. I juni uppgick arbetslösheten till 7,6 procent.

Utfallet var därmed klart svagare än väntat men statistiken fortsätter att vara väldigt volatil och sommarmånaderna innebär ytterligare osäkerhet. Säsongsrensat steg arbetslösheten till 7,0 procent, från 6,6 procent månaden innan.

”Ser vi igenom volatiliteten förbättras situationen på arbetsmarknaden. Riksbanken ser ett genomsnitt i arbetslösheten på 6,9 procent under det tredje kvartalet vilket definitivt är inom räckhåll”, kommenterar Nordeas chefsanalytiker Torbjörn Isaksson.

Handelsbanken noterar att sysselsättningen minskade i månadstakt och att trenden för minskningen av arbetslösheten ser ut att ha bromsat in.

”Även om vi räknar med att arbetslöshetstakten högst sannolikt inte kommer att hamna under 6,5 procent, ser vi fortsatt utsikter för en nedgång i arbetslöshetsnivån under resten av året”, kommenterar Handelsbankens seniorekonom Anders Brunstedt.

Även Swedbank hade räknat med starkare utfall för juli månad, även om statistiken även innehöll styrketecken och att sommarmånadernas utfall bör tolkas med försiktighet.

”Även om vi är något besvikna efter dagens arbetsmarknadsstatistik är vi fortsatt relativt positiva kring arbetsmarknaden.

Anställningsplanerna enligt Konjunkturinstitutets undersökning är fortsatt optimistiska, speciellt från arbetsmarknadens känsliga inhemska sektorer”, kommenterar Swedbanks seniorekonom Knut Hallberg.

Swedbank uppger vidare att man även noterar mer och mer tecken på rekryteringsproblem inom vissa sektorer, vilket kan komma att dämpa sysselsättningstillväxten framöver.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets