Astra Zeneca uppges missa vaccinmålet till EU igen

Astra Zeneca kommer på nytt att missa leveransmålet av sitt coronvaccin till EU, denna gång för andra kvartalet. Det rapporterar Reuters med hänvisning till EU-källor.
Tomas Oneborg/SvD/TT
Bolaget ska ha meddelat att det inte ens kommer att klara av att leverera hälften av de utlovade 180 miljoner vaccindoserna under andra kvartalet.

Tidigare har bolaget också meddelat att man kommer missa leveransmålet för första kvartalet. Från utlovade 80 miljoner vaccindoser uppgavs det istället att 40 miljoner doser ska levereras.

Från Astra Zenecas håll vill man varken bekräfta eller dementera uppgifterna. Istället sade presschefen att bolaget jobbar oerhört hårt på att öka produktiviteten och man hoppas kunna närma sig de utlovade leveransvolymerna.

Separat har Astra Zeneca sagt att det hoppas på att få ett vaccingodkännande i USA under början av april. I sådana fall skulle bolaget leverera 50 miljoner doser till USA under månaden, varav 30 miljoner skulle kunna skeppas iväg samma dag som vaccinet godkänns. Det uppgav Astra Zeneca-chefen Ruud Dobber under ett kongressförhör i USA på tisdagen.