Återhämtning på Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen hade på fredagseftermiddagen återhämtat det kursfall som skedde i den inledande handeln, i linje med en viss marknadsljusning även i omvärlden.

Marknaderna har bland annat oroat sig för spänningar mellan USA och Kina kring Hongkong.

Klockan 14.30 var storbolagsindex OMXS30 upp 0,1 procent till nivån 1.737. Aktier för 6,5 miljarder kronor hade omsatts på Stockholmsbörsen. Europabörserna var försiktigt upp. USA-marknaderna höll helgstängt för Thanksgiving i torsdags och på fredagen väntar amerikansk halvdag.

Boliden toppade förlorarlistan inom storbolagsindexet med en nedgång på drygt 3 procent. Nordea Markets har sänkt sin rekommendation för gruv- och smältverksbolaget till behåll. Även ett antal andra verkstads- och industriföretag backade omkring 1 procent. Mätteknikbolaget Hexagon steg dock 0,5 procent under relativt hög omsättning.

Electrolux klättrade 2,6 procent sedan Handelsbanken höjt sin rekommendation till köp. Modeföretaget H&M ökade också 1,6 procent medan storbankerna gick blandat.

K-Fastigheter, med Erik Selin som storägare, rusade med över 40 procent till runt 150 kronor när det skånska fastighetsbolaget hade handelspremiär på Stockholmsbörsen.

Medicinteknik- och cybersäkerhetsbolaget Sectra redovisade minskad rörelsemarginal i tredje kvartalet, men ökad orderingång. Aktien var upp 6,5 procent.

Gruvbolaget Lucara Diamond, som utvinner rådiamanter, höjdes 3,7 procent efter att ha meddelat prognoser för 2020.

Nobina lyftes 2,6 procent efter att ha fått ett treårskontrakt på 931 miljoner kronor för att fortsätta driva stadstrafiken i Malmö.

Teknikkonsulten Rejlers avancerade 3,3 procent efter att ha vunnit ett stort uppdrag kring järnvägsförbättring i Finland.

Christian Berner föll 8 procent efter att ha meddelat att den tilltänkta kunden i en tidigare kommunicerad potentiell stororder värd cirka 200 miljoner kronor har pausat förhandlingarna.

Stockholms stad häver avtalet för projektet Gasklockan med Oscar Properties. I slutet av förra veckan skulle bostadsutvecklaren betala 592 miljoner kronor för att få påbörja prestigeprojektet. Det gjorde inte bolaget och därmed blev risken för att avtalet skulle hävas högst konkret. Stamaktien sjönk 0,9 procent.

Bränslebolaget Smart Energy backade 8 procent efter att ha redovisat lägre intjäning och reviderat tidigare kvartalsrapporter på grund av redovisningsfel och nedskrivning.

Rymdteknikbolaget Gomspace sjönk 6 procent efter en rapport där intäkterna var lägre än väntat på grund av sent inkomna order och att kostnadssänkningen från personalminskningar inte haft full effekt än.

Vård- och diagnostikbolaget Medicover har fått sänkt rekommendation hos Jefferies till behåll, men ökad riktkurs till 113 kronor. Aktien backade 2,1 procent till 102:40 kronor. På rekommendationsfronten har samtidigt Carnegie dragit ned sitt råd för AAK till sälj. Specialfettsbolaget sjönk 3,4 procent

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.