Återhämtning på Wall Street efter BNP-glädje

New York-börserna såg återhämtning en bit in i torsdagshandeln och stängde strax under nollstrecket.

De eskalerande oroligheterna i Ukraina höll tillbaka riskviljan från start men ljusglimtar saknades ej. Bland annat reviderades BNP-tillväxten för andra kvartalet upp – tvärt emot marknadens förväntningar om en sänkning.

Bland bolagsnyheterna har två klädbolag levererat rapportbesvikelser samtidigt som Apple försöker skapa hype inför vad som ryktas kan vara en ny Iphone-lansering senare denna månad.

Dow Jones Industrial Average stängde ned med 0,3 procent till 17.080. På den bredare marknaden backade S&P 500 med 0,2 procent till 1.997 medan Nasdaq Composite sjönk med 0,3 procent till 4.558.

Räntan på den tioåriga obligationen noteras ned 2 punkter till 2,34 procent samtidigt som trettioårsräntan krupit ned 3 punkter till 3,08 procent.

Situationen i konfliktdrabbade östra Ukraina var förvärrad jämfört med onsdagens New York-session. På förmiddagen, europeisk tid, rapporterades att de pro-ryska separatisterna i östra Ukraina intagit staden Novoazovsk nära den ryska gränsen och därmed öppnat en ny front.

Ukrainas president Petro Porosjenko kallade då till ett krismöte med Ukrainas säkerhetsråd varefter NATO kallat till krismöte på fredagen. Vidare ska EU på nytt diskutera utökade sanktioner mot Ryssland på lördag, bekräftar Tysklands förbundskansler Angela Merkel.

Över till börsflödet rapporteras misstankar kring att flera bankkoncerner ska ha utsatts för ”cyberattacker”. JP Morgan Chasebe kräftar att de amerikanska myndigheterna FBI och Secret Serviceutreder ett ärende kring banken. JP Morgan Chase var ned 0,7 procent.

Konsumentteknikbolaget Apple har mailat ut en inbjudan till bland annat media i vilken man fåordigt bekräftar att man ska hålla ett event den 9 september.

The Wall Street Journal noterar att marknaden förväntar sig att det rör sig om en lansering av en ny modell i smartphoneserien Iphone. Apple har de senaste åren haft för vana att introducera nya Iphone-modeller tidigt i september för att sedan inleda försäljning redan senare samma månad. Apple-aktien var upp med marginella 0,1 procent efter att ha inlett något sjunkande.

Inför öppningen tog marknaden emot rapporter från klädföretagen Abercrombie & Fitch och Guess som båda kom in under förväntan. Aktierna noterades 5,3 respektive 8,8 procent lägre.

Dollar General, som befinner sig i budstrid mot Dollar Tree om att förvärva Family Dollar, kom också in med kvartalsresultat som var under analytikernas förväntningar. Aktien handlades upp 0,8 procent.

I eftermiddagens makroflöde blev revideringen av andra kvartalets BNP-tillväxt inte i linje med den sänkning från +4,0 till +3,9 procent som analytikerna väntade sig. Istället revideras USA:s BNP-tillväxt i det gångna kvartalet upp till +4,2 procent.

När det gäller arbetsmarknaden blev veckoutfallet på 298.000 nya arbetssökande i förra veckan nästan helt i linje med förhandsförväntningarna vid 300.000.

Precis efter stängningen inledde president Obama ett anförande. Där sade han bland annat att USA anser att Ryssland står ansvariga för att ha tränat, lett, finansierat och beväpnat pro-ryska separatister i östra Ukraina.

Fortsatta fientliga handlingar i Ukraina ”kommer enbart att leda till ökade kostnader för Ryssland”, vars ekonomi redan tagit skada, säger Obama vidare. USA förväntar sig att, tillsammans med sina europeiska partners, behöva ta ”ytterligare steg” på sanktionsområdet om inte Ryssland ändrar riktning.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.