Återhämtning väntas på Wall Street

De ledande amerikanska börserna såg ut att kunna återhämta sig något under tisdagen öppningshandel, efter måndagens teknikledda nedgång.

Klockan 14.45 hade terminerna för Dow Jones industriindex och S&P 500 stigit 0,7 procent vardera, medan Nasdaq 100-terminen noterades 0,9 procent högre.

Också i Europa har börserna stigit på tisdagen, med tyska DAX index i täten.

Veckan inleddes med en teknikledd börsnedgång, där tekniktunga Nasdaq föll 1,6 procent på måndagen. Nasdaq har därmed gått ned 10 procent från toppnivån i början av maj, vilket är Wall Streets definition av en “korrektion” på börsen.

USA:s president Donald Trump var under tisdagen på statsbesök i Storbritannien och deklarerade där att USA är redo för ett betydande och rättvist handelsavtal med Storbritannien efter brexit.

I den amerikanska förhandeln steg Volvos amerikanska lastbilskonkurrent Navistar 4,7 procent. Andra kvartalets intäkter och justerade ebitda-resultat var bättre än analytikerna hade räknat med. Navistar höjde också sina intäkts- och resultatprognoser för helåret 2019 samtidigt som prognosen för Class 8-marknaden justerades upp.

Smyckes- och klockbutikskedjan Tiffany & Co:s jämförbara försäljning sjönk mer än befarat under räkenskapsårets första kvartal. Vd Alessandro Bogliolo hänvisade bland annat till en dramatisk nedgång i försäljningen till turister globalt. Oro för höjda tullar på bolagets export till Kina bidrog också till att Tiffany justerade ned resultatprognosen för helåret. Resultatet för det första kvartalet var dock bättre än väntat. Efter en initial kursnedgång vände aktien upp med 2,2 procent.

Skjutsdelningstjänsten Ubers aktien vände ned tillfälligt i förhandeln efter att bolaget meddelat att det utreds av den federala amerikanska skattemyndigheten IRS, flera delstatsmyndigheter och hos utländska skattemyndigheter för den skatt som betalats för skatteåren 2013-2014. Aktien återhämtade sig och noterades vid 15-tiden upp 2,7 procent.

Räntemarknaden fortsatte att präglas av måndagens uttalande från Fed-chefen i St Louis, James Bullard som är en känd “ränteduva”, om att en räntesänkning kan snart behövas för att lyfta inflationen och mot bakgrund av det eskalerande handelskriget.

Före tisdagsbörsens öppning sade Fed-chefen i Chicago, Charles Evans, i en intervju med CNBC att den reala ekonomin går bra i USA, även om osäkerheten ökat.

Nu blickar investerare mot Fed-chefen Jerome Powell inledningstal vid en Fed-konferens klockan 15.45.

Klockan 16 presenteras amerikansk statistik i form av industriorder för april och veckostatistik över oljelagren väntas klockan 22.30.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här