Avanzas privatsparare kapitulerar: ”Oro inför en vargavinter”

"Det dystra börsklimatet, oro inför en vargavinter och potentiell energikris har fått aktiespararna att kapitulera. I september noterar vi nettosälj för första gången i år”, skriver Nicklas Andersson, sparekonom Avanza, i deras månadsrapport.
Avanzas privatsparare kapitulerar: ”Oro inför en vargavinter” - 2
Nicklas Andersson, sparekonom på Avanza.

Avanzas privatsparare har gjort 280 200 affärer per dag i september. Det är en minskning med 25% jämfört med samma månad i fjol.

”Börsåret 2022 kommer att gå till historien som det år då alla stjärnor stod fel. Snittaktien på Stockholmsbörsen är ned 50% sedan respektive högstanivå de senaste 2 åren. Snart är det dags för rapportsäsong och vi kan kallt räkna med att det kommer pratas om stigande elpriser som eroderar konkurrenskraft och försiktiga konsumenter vars konsumtionsutrymme undanträngs av den höga inflationen”, skriver sparekonom Nicklas Andersson i månadsrapporten.

Månadens köplista på Avanza toppas av SBB B, följt av Castellum och Tele2.

”Sommarens fastighetsrally påminde oss om att det kan gå fort när det vänder. Skulle inflationstakten bromsa in och centralbankerna få anledning att lätta på bromsen skulle det kunna addera riskvilja. Vi är inte där ännu, men det kan vara det som fått aktiespararna att återigen bottenfiska i fastighetssektorn”, tror Nicklas Andersson.

Bland aktierna som Avanzas kunder sålt av under september syns bland annat Swedish Match, Tesla och Embracer.

Mest köpt Mest sålt
SBB B Swedish Match
Castellum Karo Pharma
Tele2 Swedbank A
Telia SSAB B
Alleima Tesla
Intrum Alibaba
Electrolux B Embracer
Getinge Mildef
Volvo Cars Apple
Sinch Semcon

Källa: Avanza

Vill du veta vilka som är dagens vinnare och förlorare på Stockholmsbörsen hittar du det alltid på Affärsvärldens sida Börsen idag.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.