Bäddat för budstrid i Wilson Therapeutics

Alexions bud har fått Wilson Therapeutics aktie att rusa på börsen. Men det finns utrymme för högre bud. ”Under vissa omständigheter kommer vi att sälja våra aktier”, säger storägaren Healthcaps vd Björn Odlander till Affärsvärlden.

Wilson Therapeutics grundades 2012 av det svenska riskkapitalbolaget Healthcap och har sedan dess sin vd i Healtchcap-partnern Jonas Hansson. Forskningsbolaget noterades i maj 2016 och har varit en riktig börsraket – inkluderat dagens kursrusning är aktien upp 390 procent.

Under onsdagsmorgonen meddelade Alexion Sweden att man lägger bud på Wilson Therapeutics. Budet ligger på 232 kronor per aktie och motsvarar en budpremie på 70 procent jämfört med tisdagens stängningskurs.

Healthcaps grundare och vd Björn Odlander beskriver budet som ”attraktivt”

– Vi har accepterat budet och skrivit på ett förbindelseavtal. Under vissa omständigheter kommer vi att sälja våra aktier, säger han till Affärsvärlden.

Han tror dock att Wilson Therapeutics hade kunnat fortsätta på egen hand.

– Bolaget gjorde ju en kapitalanskaffning i vintras och tog in nödvändiga pengar för att kunna lansera produkten själv. Självklart hade det varit intressant att vara med om det, men jag tror att produkten nu hamnar i goda händer.

Budpremien på 70 procent har tagits emot väl av marknaden – aktien är upp 70 procent klockan 15 på onsdagen. Men en del analytiker har tyckt att premien är för låg och menar att bolaget var undervärderat redan från början. Björn Odlander tycker att det är ”intressant”.

– Det är intressant att det finns folk som tycker att det är ett lågt bud. Det fungerar som en marknad, det finns folk som tycker det ena och folk som tycker det andra. Jag tycker att det är ett bra bud.

Än så länge finns det utrymme för högre bud. De fyra största aktieägarna i Wilson Therapeutics, däribland HealthCap, har accepterat Alexions bud under vissa villkor. Acceptåtagandena tillåter ägarna att neka Alexions bud om det kommer in ett erbjudande som ligger tio procent över Alexions bud. Björn Olander vill inte kommentera villkoren närmre.

– Jag kan inte tro något om det, jag har absolut ingen aning. Vi har accepterat detta bud och det är det som ligger. Jag kan inte kommentera vad som eventuellt kan komma i framtiden för det vet jag inget om.

Fjärde AP-fonden är sjunde största ägare i Wilson och har också accepterat budet.

– Det kan man säga, under vissa villkor har vi också accepterat budet, säger Janis Kitsakis, förvaltare på AP4 och ansvarig för investeringen i Wilson Therapeutics.

Inte heller han vill kommentera villkoren i avtalen eller premien på bolaget. Men han ger analytikerna rätt i att det kan vara en för låg värdering.

– Bolaget kan vara värt mer i framtiden, när man lyckas med resultaten och räknat utan förseningar. Men fram till dess är bolaget förenat med en del risker och en del möjligheter.

Janis Kitsakis säger själv att priset känns ”relativt relevant”. Han håller med Björn Odlander om att Wilson hade klarat sig på egna ben.

– Bolaget är kapitaliserat för att ta produkten till marknaden under förutsättning att allt går enligt plan. Man står på starka ben.

Han vill inte spekulera i huruvida fler bud kan vara i görningen, men han understryker att det är ett väldigt välskött bolag.

– Ledningen har verkligen levererat på alla plan och skapat betydande värden för alla framtida aktieägare. Sen kan man alltid spekulera i vad vi går miste om om vi tackar ja till budet. Men hittills är vi nöjda aktieägare och nöjda med prestationen.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här