Bäddat för rysare på Skandias stämma
På tisdagen gick telefonerna varma mellan Skandias storägare som diskuterat hur de de facto ska rösta i frågan på stämman. Tomas Nicolin vill stoppa det förslag till optionsprogram som Skandias styrelse lagt fram inför bolagsstämman, som innebär att 300 tjänstemän på bolaget får frikostiga optioner. Skandias styrelse med Lars Ramqvist har i gengäld hotat med att avgå om inte förslaget går igenom.
Frågan är mycket känslig och flera av de institutionella ägarna ville på tisdagseftermiddagen inte offentligt deklarera hur de kommer ställa sig. Robur fonder, Handelsbanken fonder, AMF Pension och SEB fonder är några av de som fortfarande funderar på hur de i slutändan kommer att rösta.
“Det kan avgöras timmarna innnan”, säger Tor Marthin, vice-VD på AMF Pension.
På tisdagen anslöt ytterligare en ägare till motståndarlägret.
“Nuvarande förslag kommer vi att rösta nej till. Ett incitamentsprogram ska vara mer knutet till resultatet, det nu aktuella är mer knutet till börskursutvecklingen”, säger Carl Cederberg, aktiechef på KP Pension & Försäkring som äger 0,5 procent av aktierna i Skandia.
För att kunna stoppa styrelsens förslag krävs att 10 procent av antalet företrädda röster på bolagsstämman röstar emot. Skandia vill inte uppge hur många procent av aktierna som kommer att vara företrädda i år. Ifjol var 35,2 procent av rösterna representerade, och året innan 33,3 procent. Sannolikheten är stor att det blir ungefär lika många i år.
Detta innebär att Tomas Nicolin på Tredje AP-fonden måste ha mellan 3 och 4 procent av totala antalet Skandiaaktier bakom sig för att kunna stoppa optionsförslaget.
Tredje AP-fonden äger själva 1,1 procent av rösterna, och Andra AP-fonden, som också äger 1,1 procent av Skandias aktier, ställer sig bakom Tomas Nicolins krav. Det gör även Länsförsäkringar som äger 0,6 procent av aktierna, liksom alltså KP Pension & Försäkring. Det innebär att de fyra institutionerna tillsammans har 3,3 procent av aktierna.
Får de bara ytterligare en större ägare med sig kan de fälla styrelsens förslag. Bland de ägare som vacklar finns Robur med 4,5 procent av rösterna och AMF Pension med 2,7 procent.
Ett par av ägarna, Alecta och Fjärde AP-Fonden har ställt sig på styrelsens sida. Även Industrivärden och Pohjola, som båda har representanter i styrelsen väntas rösta för styrelseförslaget.
”För närvarande står det hela och väger, allt beror på hur institutionerna väljer att rösta. De flesta jag talat med tycker att min kritik är korrekt men på grund av tidsnöd och till hänsyn till bolaget så tycker flera aktörer att de vill godkänna förslaget”, säger Tomas Nicolin.
De avgör striden:
Skandias största ägare, procent av röster
Industrivärden, 4,7 Pohjola 4,5 Robur 4,0 Alecta 3,6 Suomi Liv 3,4 Nordea Fonder 3,2 AMF Pension 2,7
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.