Bank of England höjde som väntat styrräntan

Bank of England höjde som väntat styrräntan till 1,00%. Men flera ledamöter ville höja räntan desto mer.
Bank of England-chefen Andrew Bailey.
Bank of England-chefen Andrew Bailey. Foto: Kirsty O'Connor/Pool via AP, File/TT

Som väntat höjer Bank of England styrräntan till 1,00% från 0,75% Policykommittén, MPC, var oeniga om räntehöjningen. Sex ledamöter röstade för höjningen och tre ledamöter röstade mot. De som röstade mot höjningen ville istället se en höjning med 0,5%% till 1,25%.

”Givet den nuvarande ansträngda arbetsmarknaden, fortsatta tecken på ett starkt inhemskt kostnads- och pristryck och risken för att detta tryck kommer att bestå röstade kommittén för att höja styrräntan med 0,25 procentenheter vid detta möte”, skriver Bank of England i kommentarerna.

I sitt pressmeddelande skriver Bank of England att det globala inflationstrycket har stigit rejält på grund av kriget i Ukraina. Detta har lett till sämre utsikter för global och brittisk tillväxt. Dessutom stiger oron över störningar i leveranskedjorna, dels på grund av kriget i Ukraina, men dels även på grund av nedstängningarna i Kina.

KPI-inflationen steg till 7,0% i mars, vilket var 1 procentenhet högre än väntat i februarirapporten. Det är de stigande globala priserna på energi och handelsvaror som främst anses ligga bakom den höga inflationen.

Nu väntas KPI-inflationen stiga vidare under året, till något över 9% under andra kvartalet och toppa på något över 10% under fjärde kvartalet. Givet förväntade räntehöjningar och fallande energipriser antas sedan KPI-inflationen sjunka till lite över 2% om två år. Dock ligger riskerna mot inflationsprognosen på uppsidan.

Brittisk BNP prognosticeras samtidigt ha stigit med 0,9% under första kvartalet, vilket var högre än tidigare väntat. Samtidigt har arbetslösheten fallit tillbaka. BNP-tillväxten väntas dock mattas av ordentligt under den första delen av prognosperioden och arbetslösheten åter stiga de närmsta tre åren.

”Baserat på den nuvarande bedömningen av den ekonomiska situationen bedömer de flesta medlemmarna av kommittén att en viss ytterligare åtstramning av penningpolitiken kan bli lämplig kommande månader. Det finns risker på båda sidor om den bedömningen och flera åsikter bland medlemmarna om hur riskerna bör balanseras. MPC kommer fortsätta att utvärdera utvecklingen i ljuset av inkommande data och deras implikationer för hur inflationen utvecklas på medellång sikt”, skriver de.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.