Bank of England lämnade räntan oförändrad

Bank of England lämnade som väntat styrräntan oförändrad vid 0,10 procent. Beslutet var enhälligt.
Bank of England

Dessutom beslutades att Bank of England lämnar målet för tillgångsköp oförändrat på 895 miljarder pund. Av dessa utgör köp av företagsobligationer 20 miljarder pund.

Bank of England skriver att global BNP-tillväxt troligtvis har saktat ner under 2021 på grund av restriktioner, men att den ekonomiska tillväxten verkar ha varit starkare än vad som prognostiserades under februari.

I Storbritannien väntas BNP ha fallit med omkring 1,5% under det första kvartalet, ned från prognoserna i februari. I och med minskade restriktioner väntas också BNP-tillväxten ta fart ordentligt under andra kvartalet. Under året väntas en BNP-återhämtning till pre-corona-nivåer.

KPI-inflationen steg samtidigt till 0,7% i mars och väntas stiga över målet på 2% till slutet av 2021, för att sedan sjunka tillbaka runt målet.

Bank of England skriver att man fortsätter att bevaka situationen noga och är redo att vidta nödvändiga åtgärder. Dock avser man inte strama åt penningpolitiken innan det finns tydliga bevis att betydande framsteg görs med att eliminera lediga resurser och att uppnå inflationsmålet på 2% uthålligt.

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets
Annons från Invesco